SWAP%2Dcontract+varkens
Nieuws
©

SWAP-contract varkens

Een vaste prijs voor het varkensvlees voor zowel varkenshouder als vleesverwerker. Hiertoe heeft de Pig Trading Company in België voor 2017 een SWAP-contract gesloten met Ter Beke Vleeswaren.Mogelijk is dit de opmaat naar een echte Europese termijnmarkt voor varkensvlees.

Een vaste prijs voor het varkensvlees voor zowel varkenshouder als vleesverwerker. Hiertoe heeft de Pig Trading Company in België voor 2017 een SWAP-contract gesloten met Ter Beke Vleeswaren. Mogelijk is dit de opmaat naar een echte Europese termijnmarkt voor varkensvlees.

De Pig Trading Company (PTC) is enkele jaren geleden op initiatief van het Belgisch adviesbureau DLV gestart. Zestig varkenshouders nemen deel in PTC. Doel is en blijft om sterke schommelingen in de varkensprijs en voerprijs op te vangen door handel op lange termijn, waaronder ook de termijnmarkt. “Er zijn echter te weinig inkopende partijen die in de Europese termijnmarkt voor varkensvlees stappen”, zegt Dirk Coucke, directeur van DLV. “Ter Beke Vleeswaren raakte echter wel overtuigd van de noodzaak tot meer zekerheid over de inkoopprijs van hun vlees. Daarom hebben we met hen nu een SWAP-contract kunnen afsluiten voor 2017.”

In het SWAP-contract is een vaste prijs afgesproken. DLV heeft daartoe gerekend met een voerprijs voor het komende jaar gebaseerd op een vaste grondstoffenmix op de termijnmarkt (MAS-index) en daarbovenop de marge die de varkenshouders nodig hebben om de andere kosten te betalen. Aan de andere kant is berekend hoe de belangrijkste producten van Ter Beke (hammen en schouders) zijn om te rekenen naar een karkasprijs. Op basis hiervan is een vaste prijs afgesproken voor heel 2017.

Voor de 35 varkenshouders die met de PTC meedraaien in de SWAP-contracten betekent het dat ze voor een deel van hun productie precies weten wat dit oplevert en voor Ter Beke ligt een deel van hun inkoop vast. Het gaat daarbij om enkele honderden tonnen vlees.

Coucke hoopt dat dit SWAP-contract een opmaat is naar een echte lange termijn contractwerking voor varkensvlees. Dat zou goed zijn voor zowel de varkenshouders als de vleesverwerkers. Niet alleen in België maar ook in Nederland.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer