Leef+als+een+circusdirecteur
Blog
©

Leef als een circusdirecteur

Allereerst wil ik u een heel gezond succesvol en plezierig 2017 toewensen.

Het waren weer mooie kerstdagen en ik ben de oliebollen nog aan het verteren. Rond de kerst probeer ik elk jaar wat tijd te besteden aan ontspannende zaken. De dagelijkse routine gaat natuurlijk wel door. De varkens moeten verzorgd worden en de boel moet op kantoor gewoon doordraaien, er waren nog wat klussen die nodig afgewerkt moesten worden. Een paar dagen ziek zijn, zorgde voor wat extra bedrust. Het mooie van ziek zijn, is dat als je weer beter bent, je weer zo blij bent dat je kunt werken. Dus voordat ik het in de gaten had, was de ‘kerstvakantie’ weer voorbij. Zo gaat dat op een boerderij. Heerlijk. Lekker druk maar toch ook tijd voor familie en vrienden.

Ik ben dit jaar weer naar het circus geweest. Dat hoort voor mij bij kerst. Er gebeuren daar dingen waarvan je dacht, zeker te weten dat ze niet kunnen. Dingen die buiten je eigen grenzen gaan. Ik hou van die magie! Het leven is zoveel leuker als je het wat extra magie geeft.

Het is ook wel een beetje een rariteitenkabinet zo’n circusgezelschap. Dat geeft het leven toch ook iets extra’s. Ik probeer me dan vaak te verplaatsen in de circusdirecteur. Wat een keuzes en een dilemma’s. Dat moet een prachtig vak zijn.

In het echte leven proberen we vaak toch wat meer op elkaar te lijken dan in het circus. Is dat niet gek? Dat geldt ook wel een beetje voor de varkenshouderij. Onze bedrijven en producten lijken vaak wel erg op elkaar. Als het wat afwijkt van wat we de norm vinden, is het in onze ogen al gauw een beetje gek.

Het afgelopen jaar was een jaar waarin de adviseurs en financiers van de sector probeerden ons boeren een spiegel voor te houden. Is er wel toekomst voor je? Ben je wel efficiënt? Produceer je wel voor de goede markt? Dit spiegel voor houden was goed bedoeld, maar ging voor mijn gevoel soms voorbij aan de pijn die geleden werd. De pijn was voor velen zo hevig dat er alleen ruimte was om aan overleven te denken. Zo werkt de natuur nu eenmaal, eerst overleven.

Nu de hevige pijn weg is en de meeste varkenshouders weer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, lijken de vragen van de adviseurs wat minder indringend en actueel. Volgens mij is nu juist het moment om indringende vragen te stellen over je toekomst en de toekomst van het bedrijf. Dat hoeft nu niet vanuit pijn, maar kan vanuit je eigen kracht. Stel jezelf de vragen over je toekomst, je efficiëntie en de markt waar je voor produceert. Ga je voor de korte termijn of voor de lange? Kun je voorkomen dat je weer op de pijnbank moet? Zou je dat kunnen en willen opbrengen? Zijn er alternatieven?  Wil en kun je het alleen, of is dit juist het moment om na te denken over samenwerking? Denk eens ‘out of the box’ en werk een paar toekomstscenario's uit. Zoek uit wie hiervoor de goede adviseurs zijn.

Het mooie van ondernemerschap is dat er altijd keuzes zijn. Jij als ondernemer bent degene die keuzes kan en moet maken. Doe dat in een pijnloze periode. Laat je inspireren. Jij bent de circusdirecteur!

John Lorist
Voorzitter Coöperatie Topigs.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer