KKS+Holland+Varken+voor+alle+varkens%28vlees%29
Nieuws
©

KKS Holland Varken voor alle varkens(vlees)

De  POV introduceert het keten kwaliteitssysteem Holland Varken. Onder dit kwaliteitssysteem moeten volgens de POV alle in Nederland geproduceerde varkens en varkensvlees onder gaan vallen.

Het keten kwaliteitssysteem Holland Varken (KKS Holland Varken) is een belangrijk onderdeel van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij. Het kwaliteitssysteem is nodig omdat afnemers van Nederlands varkensvlees, biggen en vleesvarkens vragen om garanties en transparantie op het gebied van voedselveiligheid. Momenteel loopt dit via meerdere systemen. De varkenssector heeft op dit moment twee IKB-systemen: IKB Nederland Varkens en IKB Varkens. Daarnaast zijn er twee systemen voor het melden van varkensleveringen: het systeem van de POV en het systeem dat is verbonden aan IKB Nederland Varkens. Verder hanteren vleesverwerkers en supermarkten nog systemen die de voedselveiligheid in de rest van de keten borgen en garanderen.

KKS Holland Varken heeft als doel dat alle in Nederland geproduceerde varkens en het varkensvlees via dit ene systeem zijn te traceren en hiermee garanties zijn te geven voor de voedselveiligheid. Daarbovenop zal KKS Holland Varken ook garanties bieden op het gebied van dierenwelzijn en milieumaatregelen. De POV zal samen met alle betrokkenen uit de keten die zich bezig houden met de productie van varkens en varkensvlees zorgen voor uniforme eisen en de spelregels voor deelname in KKS Holland Varken.

De POV zal de uitvoering van KKS Holland Varken overlaten aan gespecialiseerde controle- en certificeringsinstanties die voldoen aan de criteria die de beheerders van KKS Holland Varken opstellen. De POV maakt hier géén onderscheid in. Elke organisatie of ondernemer die voldoet aan voornoemde spelregels en eisen kan deelnemen aan KKS Holland Varken. Dat betekent ook dat de huidige uitvoerders van de IKB-regelingen in principe voor de uitvoering kunnen zorgen.

De POV adviseert varkenshouders om geen meerjarige verbintenis meer aan te gaan met de huidige IKB kwaliteitssystemen voor de periode na 2016.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer