De+waarheid+is+hard
Blog
©

De waarheid is hard

De waarheid is hard. Die confronteert en irriteert als we niet oppassen. Regelmatig stuit ik op basiszaken die niet in orde zijn. En eigenlijk is alles terug te leiden tot een bepaalde basisvraag...

De waarheid is hard. Waarheid confronteert en als wij niet oppassen zorgt waarheid zelfs voor irritatie. Maar soms is het noodzakelijk de harde waarheid onder ogen te zien. Tijdens de vele bezoeken die ik in Nederland en het buitenland aan varkensbedrijven breng, stuit ik regelmatig op basiszaken die niet in orde zijn. En eigenlijk is alles terug te leiden tot de basisvraag: Welke adviezen zijn gegeven en op welke doelstellingen en idealen van de ondernemer en/of de adviseur zijn die adviezen gebaseerd?

Vanuit mijn expertise en werkveld is bijvoorbeeld de behoefte per dag aan energie en eiwit leidend om tot een curve en de juiste voersamenstelling te komen voor vleesvarkens. Deze behoefte is alleen te berekenen bij een bekend gewicht van het varken. Wanneer u adviezen krijgt of beslissingen neemt die zijn gebaseerd op bijvoorbeeld het aantal dagen na opleg zonder dat er met het gewicht van de dieren is rekening gehouden moet u zich afvragen of dit wel zinvol is. In mijn ogen is het voeren van varkens dan gokken.

Er wordt naar mijn inziens nog te veel gegokt met het voeren van varkens. Niet alleen bij de adviezen rond voerschema’s. Overal moet er 100% zekerheid en nauwkeurigheid zijn. En het moet niet alleen op papier kloppen. Gezondheid, de samenstelling van het rantsoen, de controles van het proces. Zaken 90% in orde hebben is niet genoeg. Er wordt dan nog steeds behoorlijk gegokt.

Een "speciaal gok-element" blijkt maar al te vaak het voersysteem. Bedoeld om werk uit handen te nemen, zorgt het voersysteem er echter vaak voor dat het uw leven moeilijker maakt. Ik kom veel te veel voersystemen tegen die het net niet goed doen. En net niet kan enorme gevolgen hebben voor uw voerwinst.

Jullie als hardwerkende ondernemers worden uitbetaald per millimeter spier en spek en per 0,05 cent per kilo vlees. Uren wordt er gepraat over wat het beste is en wie het beter weet. En dan uiteindelijk wordt er werkt volgens het principe “formuleren achter de komma en voeren met de emmer”. U moet adviezen krijgen die de emmer verbieden en de theelepel motiveren. Dat gekoppeld met een goede procesbeheersing en –registratie is een basisvoorwaarde voor succesvol varkenshouder. Maak het uzelf makkelijk door uw beslissingen te maken op harde en duidelijke feiten. Een harde waarheid, maar wel eentje met toekomst.

Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer