Nikkel+in+diervoeders+onder+de+loupe
Nieuws
©

Nikkel in diervoeders onder de loupe

EFSA wil dat alle EU-lidstaten analyseresultaten van diervoeders op nikkel uiterlijk 31 oktober 2017 toestuurt. Via voeding van dierlijke producten kan het zware metaal een gezondheidsrisico zijn voor met name kinderen. In een aanbeveling roept de Europese Commissie lidstaten op diervoeders op nikkel te gaan monitoren.

Na zink en koper focust de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, EFSA, zich op het gehalte aan nikkel in diervoeders. EFSA spoort alle EU-lidstaten aan analyseresultaten van diervoeders op dat zware metaal uiterlijk 31 oktober 2017 toe te sturen.

Wetenschappelijk advies van het Panel voor contaminanten in de voedselketen (Contam-panel) van EFSA bestaan er risico's voor de volksgezondheid en het milieu. Het expertpanel acht het onwaarschijnlijk is dat nikkel in diervoeders negatieve gevolgen heeft voor de productiedieren zelf. Wel wijst het Contam-panel op risico’s van levensmiddelen van dierlijke oorsprong voor de menselijke gezondheid. Huidige consumptieniveaus en chronische blootstelling aan nikkel kan mogelijk schadelijk zijn voor met name de jonge bevolking. Vooral kinderen zijn gevoelig voor het metaal en lopen risico op opflakkeringen van eczeem.

De bijdrage van levensmiddelen van dierlijke oorsprong en de blootstelling aan nikkel mag volgens de experts niet worden onderschat. Het panel wil daarom vaststellen welk percentage van het nikkel in diervoeders wordt vastgelegd in het dier en dierlijke producten. Mogelijk zullen volgens EFSA maximumnormen voor nikkel in diervoeders noodzakelijk zijn. In een aanbeveling roept de Europese Commissie daarom alle EU-lidstaten op nikkel in diervoeders te gaan monitoren en de analyseresultaten door te geven aan EFSA.

De Nederlandse mengvoederindustrie wordt dus ook verzocht om mee te werken aan dat EU-onderzoek. “Als zo’n voedselveiligheidsinstantie ons vraagt om analyses op nikkel in diervoeders te gaan doen, dan willen we dat zeker serieus overwegen. Wel zullen er financiële middelen tegenover gezet moeten worden”, is de eerste reactie van Henk Flipsen van de Nevedi. “Daar zitten wij strak in. Anders komen de extra kosten op het bordje van onze boeren terecht. Daar passen wij voor.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer