Drachtige+zeug+likt+haar+mineralen+op+maat
Nieuws
©

Drachtige zeug likt haar mineralen op maat

Speciale mineralenblokken van 15 kilo verschijnen vanaf begin september in alle ruimtes voor drachtige zeugen als het aan De Heus en MS Schippers ligt. Vooral bedrijven met klauwproblemen zijn erbij gebaat.

Speciale mineralenblokken van 15 kilo verschijnen in alle ruimtes voor drachtige zeugen als het aan De Heus en MS Schippers ligt. Als die dieren behoefte hebben aan extra sporenelementen, mineralen en specifieke aminozuren, kunnen ze die vrijelijk opnemen door aan de liksteen voor zeugen te knabbelen. De likstenen zijn ondersteunend voor de diergezondheid en in het bijzonder die van de klauwen. Met name bedrijven met beenwerkproblemen bij zeugen in groepshuisvesting zouden baat hebben bij het kunnen opnemen van extra zink.

Tim Verbruggen, projectmanager bij Schippers, geeft aan dat uitgegaan wordt van een opname van 50 gram per dier per dag. Dit zou betekenen dat elke week een liksteen nodig zou zijn per groep van 43 zeugen. “Ze dienen stevig verankerd te worden en circa 90 centimeter boven de vloer te bungelen op plaatsen waar veel activiteit is. En bij voorkeur boven een trog: Mocht er een stukje steen afbreken, dan kunnen de dieren het alsnog opnemen.”

Uit oriënterende praktijktesten bij bedrijven waar zeugen klauwproblemen hebben, blijken de dieren actief te aan de steen te sabbelen. Bij een bedrijf met weinig problemen gaat een liksteen volgens Verbruggen aanzienlijk langer mee. “De Heus test momenteel op meerdere zeugenbedrijven hoeveel de dieren gemiddeld van de liksteen opnemen en wat het effect is. De behoefte aan het extraatje bestaat, maar het verschilt wel per dier en per bedrijf.”

De liksteen voor zeugen is volgens Verbruggen pas vanaf begin september verkrijgbaar. De prijs zal rond de 30 euro per stuk gaan bedragen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
Meer weer