Luzernemix+wacht+op+Ster%2Derkenning
Nieuws
©

Luzernemix wacht op Ster-erkenning

KDV+-bedrijven die gecertificeerd zijn voor het ‘Beter Leven-keurmerk’ en het ‘Varken van Morgen’ zetten een luzernemix in. Op twee bedrijven is ruim een half jaar lang extra onderzoek uitgevoerd om dat afleidingsmateriaal goedgekeurd te krijgen door de Dierenbescherming.

KDV+-bedrijven die gecertificeerd zijn voor het ‘Beter Leven-keurmerk’ en het ‘Varken van Morgen’ binnen de Keten Duurzaam Varkensvlees verstrekken een luzernemix. Op twee KDV+-bedrijven is ruim een half jaar lang extra onderzoek uitgevoerd naar het verstrekken daarvan. Dagelijks verstrekten de testboeren het mengsel van luzerne, cichorei en zonnebloemolie op de dichte vloeren in de hokken. Volgens testboer Gert Geijtenbeek uit Woudenberg ruikt de mix niet alleen lekker, ook vinden de dieren het smakelijk en geeft het wat afleiding. Een ander voordeel vindt hij dat het materiaal wat vettig is. “Door de zonnebloemolie komt er geen extra stof vrij, zoals bij het verstrekken van stro.”Bovendien ervaart Geijtenbeek dat het verstrekken van de luzernemix de dagelijkse controle van de vleesvarkens eenvoudiger maakt. “De dieren komen direct in de benen als ik binnenkom met het extraatje. Dus is er wat aan de hand, dan merk ik dat direct.”

Naast Geijtenbeek zijn positieve praktijkervaringen is er ook drie maanden aan camerabeelden verzameld in de stal. Het gedrag van de vleesvarkens is vastgelegd voor onderzoek door Wageningen UR. “Onderzoekers zijn nu bezig om die gegevens te analyseren”, vertelt boerderijcoach en dierenarts bij KDV, Trudy van der Ven – Verschuuren. “Wij verwachten op basis van het resultaat van dit onderzoek de Dierenbescherming te overtuigen dat het handmatig verstrekken van de luzernemix perfect kan dienen als erkend afleidingsmateriaal. Dat is nodig om een ster van het Beter Leven-keurmerk te mogen voeren. Krijgen wij dit najaar goedkeuring, dan gaan we er in 2017 mee door bij onze KDV+-bedrijven. Vanuit KDV gaan wij centraal het afleidingsmateriaal uitleveren, zodat we onze unieke aanpak als keten ook kunnen borgen.”

https://youtu.be/rG7edZm_G2U

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer