Te+weinig+geld+voor+brandveiligheid+is+dilemma
Nieuws
©

Te weinig geld voor brandveiligheid is dilemma

Na drie jaar op een rij een daling van het aantal gestorven dieren door stalbranden is er in 2016 een piek opgetreden. Dat blijkt uit een onderzoek van Omroep Brabant naar de fatale gevolgen van stalbranden in de provincie Noord-Brabant. In de afgelopen vier jaren vonden ruim 22.000 dieren de dood bij stalbranden waarvan 15.000 stuks alleen al dit jaar. Daarom ging de omroep te rade bij ZLTO, een varkenshouder en Wakker Dier.

Pluimveehouder en ZLTO-bestuurder Hugo Bens geeft aan dat het een lastige balans is voor boeren. “Enerzijds wil je het beste voor je dieren, anderzijds moet je realistisch blijven over de kosten. Het is ook onmogelijk om alle stallen die al gebouwd werden voor de nieuwe regels van kracht werden nog echt brandveilig te maken.”

Bens benadrukt dat de meeste boeren hard werken om veiligheid te garanderen, maar dat het niet altijd haalbaar is. Dat heeft volgens hem voornamelijk te maken met constructietechnische redenen. “In oude stallen zijn materialen gebruikt die brandbaarder zijn, zoals de isolatie. Als je dat wilt vervangen moet je de complete stal ontmantelen. In nieuwe stallen worden juist brandwerende materialen gebruikt."

Varkenshouder Kees van der Meijden in Spoordonk zette bij de nieuwbouw van zijn zeugenstal wel alles op alles om maximale brandveiligheid te krijgen. De ruimtes met elektra staan los van de ruimtes met dieren, er zitten geen stopcontacten in de stal. Ook schafte hij brandveilige roosters aan, ontwikkelde een vernuftig systeem met een soort sprinklers en heeft een bijzonder milieuvriendelijk systeem in de zeugenstal zonder gebruik te maken luchtwassers. "De gekoelde mest wordt vaak afgevoerd waardoor de lucht in de stal fris is en blijft voor dier en mens", zegt van der Meijden. "En valt de stroom uit, wat vaak gebeurt bij stalbranden waardoor dieren verstikken, dan gaan kleppen van dakkokers open. De afdelingen gaan dan natuurlijk ventileren. Beter dan dit kan het nu niet."

Voor Hanneke van Ormondt van Wakker Dier is het ideaalbeeld nog ver weg: “Veel boeren zien hun dieren als producten in plaats van levende wezens. In veel stallen ontbreekt het aan sprinklers, fatsoenlijke watervoorzieningen en brandblussers. Terwijl dat echt nodig is." Van Ormondt snapt dat het een forse investering voor boeren is om te voldoen aan maximale brandveiligheid op bedrijven. "Wij weten ook dat veel boeren het helemaal niet kunnen betalen op dit moment. De vleesprijzen in de supermarkten zijn ook veel te laag, waardoor boeren minder geld uit kunnen geven voor stalaanpassingen. Eigenlijk is het iets dat we met z'n allen moeten doen. Met de boeren, de politiek, de supermarkten maar ook met de consumenten."

Lees het hele bericht en de drie interviews van Omroep Brabant.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer