Merensteyn+verwerkt+mest+via+twee+sporen
Nieuws
©

Merensteyn verwerkt mest via twee sporen

Mestverwerker Merensteyn past het verwerkingsprocedé aan. Vanaf 1 september wordt via twee verschillende manieren drijfmest verwerkt. Er zal nu ook een stroom mineralenconcentraat op de markt afgezet moeten gaan worden.

Het verwerken van mest is geen druk op de knop en draaien maar. Daar kan mestverwerker Merensteyn over meepraten. Vijf maanden na de start van het project wordt alweer grotendeels teruggegrepen op het aan elkaar schakelen van bewezen technieken. Het verwerkingsprocedé Green Point Systems is qua opzet vergelijkbaar met onder meer Kumac in Deurne. Naast een vaste mestfractie en schoon water komt er een mineralenconcentraat bij vrij. Deze extra mineralenstroom baart Mestacmanager Ben Rooyackers zorgen. “De jaarlijks terugkerende exploitatiekosten zullen hoger zullen uitpakken. De afzet van het waardevolle mineralenconcentraat zal helaas extra geld gaan kosten, maar ook is er meer opslagcapaciteit nodig.’

Omdat het geloof in de originele verwerkingsprocedé met een actiefkool filter er is, wordt deze lijn aangepast en gaat deze ook draaien. Voor 1 september zal bij Merensteyn via twee verschillende sporen mest verwerkt gaan worden. Rooyackers: ‘We willen er alles aan gaan doen om af te komen van het gedoe met het mineralenconcentraat. Enerzijds omdat de Brusselse erkenning als kunstmestvervanger op zich laat wachten. Anderzijds omdat de afzetmogelijkheden en de gehanteerde tarieven in bepaalde regio’s ons grote zorgen baren. De concurrentie is enorm.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer