Houbraken+mag+nog+even+doordraaien
Nieuws
©

Houbraken mag nog even doordraaien

Een week of vijf mag mestverwerker Houbraken gaan draaien. Dat is de uitkomst van het kort geding van woensdag 27 juli.

De rechter heeft loonbedrijf Houbraken in Bergeijk toestemming gegeven voor het verwerken van in totaal 75.000 ton mest. De loonwerker heeft tot nu al ongeveer 62.000 ton verwerkt. Dat betekent dat de verwerker nog een week of vijf zijn installatie door kan laten draaien.

Wout Houbraken is een beetje opgelucht. “We kunnen de boeren nu gelukkig even wat lucht geven. Maar we kunnen helaas niet iedereen helpen. De klanten waarbij de put echt helemaal vol zit komen als eerste aan de beurt.”

Er is ook nog geen oplossing voor de verdere toekomst. Houbraken gaat de komende tijd samen met zijn adviseur in overleg met de gemeente en de provincie. “We willen onze installatie legaliseren, zodat er een structurele oplossing komt voor de varkenshouders.”

Houbraken verwerkt de mest van circa honderd varkenshouders. De mest wordt eerst gescheiden. De dikke fractie wordt behandeld met ongebluste kalk en kan Houbraken prima in Frankrijk afzetten. De afzetkanalen zijn er al.

De dunne factie gaat door de omgekeerde osmose-unit. Daarbij ontstaat loosbaar water en een mineralenconcentraat dat als kunstmestvervanger inzetbaar is. Hij is al vanaf het begin deelnemer van de pilot mineralenconcentraat.

Houbraken is in 2009 gestart met verwerken. In het begin heeft hij leergeld moeten betalen. “Je haalt nooit direct de capaciteit die je wilt en de gewenste kwaliteit van de eindproducten.” Inmiddels heeft hij het verwerkingsproces al langere tijd onder de knie en kan de installatie 120.000 ton drijfmest per jaar verwerken. Opschalen naar 200.000 ton is eenvoudig haalbaar.

Lees ook dit nieuwsbericht en eventueel de uitspraak van de rechter.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer