Deelnemer+proefproject+Bio%2DWKK+gezocht
Nieuws
©

Deelnemer proefproject Bio-WKK gezocht

Met een Biomassa-WKK-installatie worden houtsnippers vergast. Continue wordt warmte en elektriciteit geproduceerd. Een varkensbedrijf dat circa 110 kilowatt aan warmte en ongeveer 45 kilowattuur aan stroom optimaal kan benutten, kan zich aanmelden voor een proefproject van Aitec.

Schaalgrootte is nodig om het meeste rendement uit duurzame energietechnieken te halen. Dit geldt ook voor een Biomassa-WKK-installatie: Door het vergassen van houtsnippers wordt continue warmte en elektriciteit geproduceerd. Een varkensbedrijf dat circa 110 kilowatt aan warmte en ongeveer 45 kilowattuur aan stroom optimaal kan benutten, kan zich aanmelden voor een proefproject van Aitec. “Wel moet een ondernemer er rekening mee houden dat er ongeveer een uur per dag nodig is voor onderhoud van de installatie”, zegt Henk Wiesenekker van het bedrijf uit Rhenen. “Alleen als de Bio-WKK minimaal 7.000 uur per jaar draait en overheidssubsidie via SDE+ wordt verkregen, kan de investering rendement opleveren.”

De beoogde Bio-WKK-installatie voor hun proefproject dient 7.500 draaiuren per jaar te maken. Er zal 367.500 kilowattuur aan stroom en 750.000 kilowatt aan warmte (vergelijkbaar met 87.200 kuub aardgas) per jaar geproduceerd worden met het vergassen van houtsnippers. "De vrijkomende warmte is te benutten voor de verwarming van stallen of voor het drogen van bijvoorbeeld mest." Circa 50 kilo gezeefd hout van hoge kwaliteit met maximaal 15 procent vocht gaat er per uur doorheen. “De prijs ervan is daarom ook wat hoger dan normaal. Wij gaan uit van 12 cent per kilo.”

De totale investering voor de Bio-WKK en ketelhuis zal volgens Wiesenekker tussen de 250.000 en 275.000 euro bedragen. “De ondernemer kan de installatie zelf met SDE+-subsidie aanschaffen en beheer nemen. Het alternatief is dat wij de installatie op zijn bedrijf plaatsen en de ondernemer de warmte en stroom van ons koopt.”

Om de kans op een rendabel proefproject te vergroten zal subsidie noodzakelijk zijn. Voor deze Bio-WKK kan vanaf 27 september SDE+ aangevraagd worden. “Om de kans op toewijzing te vergroten willen we direct na de openstelling de subsidieaanvraag indienen. Omdat zo’n aanvraag correct aanleveren ook specialisme en tijd vergt, willen wij zo snel mogelijk in contact komen met een geschikte én geïnteresseerde ondernemer.”

Meer informatie bij Aitec.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer