Escaleren+mestmarkt+ligt+op+de+loer
Nieuws
©

Escaleren mestmarkt ligt op de loer

Als de voortekenen niet bedriegen belooft de afzet van drijfmest komend najaar een hectische boel te worden. Daarvoor zijn verschillende redenen aan te voeren. Het aanwenden van drijfmest in akkerbouwgebieden loopt achter, er is meer mest op de markt en de verwerkers van mest halen hun capaciteit nog niet.

Als de voortekenen niet bedriegen belooft de afzet van drijfmest komend najaar een hectische boel te worden. Daarvoor zijn verschillende redenen aan te voeren. De graanoogst verloopt dit jaar stroef vanwege de natte omstandigheden. Opslagen in akkerbouwgebieden zijn gevuld, maar het aanwenden van drijfmest kan slechts mondjesmaat tussen de natte periodes door gebeuren. Om alle opslagen in de provincie Zeeland volledig leeg te rijden kost volgens ingewijden circa 3 weken. Dus vanaf nu moet het volop gaan draaien, want de uiterste datum voor het aanwenden van drijfmest, 1 september, ras nadert. Als niet de maximale hoeveelheid aangewend kan worden, zal dit najaar minder opslagruimte gevuld kunnen worden.

Een ander punt is dat er meer kuubs rundveemest op de mestmarkt zijn gekomen door de uitbreiding van met name melkveebedrijven. Deze extra tonnen voeren de druk op de toch al volle mestmarkt verder op.

Bij dat alles komt ook nog aangescherpte regelgeving. De verwerkingsplicht voor bedrijven met een bedrijfsoverschot in de regio’s Oost en Zuid zal dit jaar 5 procent moeten stijgen. Er dient dit jaar dus meer fosfaat van de Nederlandse mestmarkt gehaald te worden. Het aantal nieuwe initiatieven om mest te verwerken blijft echter achter en bestaande initiatieven draaien nog niet allemaal op volle capaciteit. Of mogen dat niet omdat de vergunningen niet meegegroeid zijn met de verwerkingscapaciteit zoals in geval van loonbedrijf Houbraken in Bergeijk.

Als al deze zaken werkelijkheid worden, zal de mestafzet dit najaar escaleren. Veehouders kunnen zelfs te kampen krijgen met overvolle putten op hun bedrijven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer