Drukmat+meet+kreupelheid+objectief
Nieuws
©

Drukmat meet kreupelheid objectief

Varkens laten niet zomaar zien dat ze kreupel zijn. Een varken is een prooidier en probeert te verbergen dat er iets aan de hand is. Kreupelheid valt dan ook vaak pas op als het al ernstig is.

Is een (opfok)zeug nu kreupel of niet? Dat is objectief te meten door de varkens over een drukmat te laten lopen. Ellen Meijer heeft er uitgebreid onderzoek naar uitgevoerd als onderdeel van haar onderzoek waarop ze op 7 juli promoveert.

Varkens laten niet zomaar zien dat ze kreupel zijn. Een varken is een prooidier en probeert te verbergen dat er iets aan de hand is. Kreupelheid valt dan ook vaak pas op als het al ernstig is. En als verschillende mensen eenzelfde varken moeten beoordelen komen daar ook verschillende waarderingen naar voren.

Meijer heeft gezocht naar een objectieve methode om kreupelheid vast te stellen. Dat blijkt te lukken met een drukmat, die bijvoorbeeld wordt gebruikt om hardloopschoenen bij mensen aan te meten. Door varkens over die drukmat te laten lopen zijn kleine verschillen in de manier van lopen goed vast te stellen. Bij problemen met klauwen of beenwerk zal een varken die poot ontlasten. De drukmat kan ook heel kleine verschillen in belasting vinden. Een drukmat kan dus een objectief oordeel geven over eventuele beenwerkproblemen.

Dat betekent dat gewrichtsontstekingen of andere oorzaken van kreupelheid al in een vroeg stadium zijn vast te stellen. En vroeg ingrijpen betekent meestal ook dat een probleem sneller en beter is te verhelpen. Zeugenbedrijven zouden dus bijvoorbeeld een drukmat kunnen installeren in de terugloopgang van de voerstation.

Nu zullen drukmatten volgens Meijer niet direct toepasbaar zijn. “Dat komt op de eerste plaats door de prijs. De goedkoopste drukmatten kosten ongeveer 2.000 euro. Daarnaast is het nodig om software te ontwikkelen die herkent dat er een dier met vier poten op staat. De drukmatten zijn namelijk gemaakt voor mensen. Voorlopig gebruiken we drukmatten vooral tijdens onderzoek naar het effect van medicijnen, bijvoorbeeld pijnstillers.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer