Wakker+Dier+wil+verbod+op+luchtwasser
Nieuws
©

Wakker Dier wil verbod op luchtwasser

Omdat luchtwassers volgens Wakker Dier negatieve gevolgen hebben voor het klimaat in de stal wil de organisatie een verbod. Luchtwassers kunnen in de ogen van de organisatie geen onderdeel zijn van een integraal duurzame veehouderij.

Wakker Dier heeft een rapport laten opstellen over de luchtwasser en dat aangeboden aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Met daarbij de eis dat de staatssecretaris de luchtwasser schrapt uit de Maatlat Duurzame Veehouderij en nieuwe installaties van luchtwassers verbiedt totdat er een oplossing is voor alle nadelige gevolgen. Daarnaast moeten die problemen ook worden aangepakt in alle stallen die nu al een luchtwasser hebben.

Luchtwassers hebben volgens de inventarisatie in het rapport negatieve gevolgen. Onder andere omdat varkenshouders bij een luchtwasser kiezen voor diepe kelders. Daarbij is er dan meer kans op een hogere uitstoot van fijn stof en ammoniak in de stal.

Wiebren van Stralen, beleidsadviseur milieu bij LTO weet dat ook boeren zich zorgen maken over de luchtkwaliteit in de stal. Ze komen klem te zitten tussen de verplichte investeringen voor een beter buitenmilieu en dat gaat ten koste van een slechter binnenmilieu. Het lijkt hem een uitstekend idee dat er meer geïnvesteerd wordt in alternatieven die de bron van het probleem aanpakken. Varkenshouders zijn daar ook al mee bezig. Maar de erkenning voor nieuwe systemen vergt meestal nog tijd.

Lees hier het WD-rapport.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer