Draagvlak+onder+boeren+helpt+Twence
Nieuws
©

Draagvlak onder boeren helpt Twence

De Provincie Overijssel heeft Twence eind april een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van de installatie om 250.000 ton mest te verwerken in Zenderen. “De helft van die kuubs verwerkingscapaciteit is inmiddels gecontracteerd via intermediairs, maar varkenshouders in Oost-Nederland doen er goed aan om zo snel mogelijk aan te sluiten”, zegt Arno Brandwagt van Accountmanager bij afvalverwerker Twence. “Het toont aan dat er draagvlak is en dat straalt uit. Hoe hoger de aanvoerzekerheid is hoe eerder we kunnen beginnen met de realisatie. We hopen dat mestverwerkingsinstallatie in 2017 in bedrijf is.”

De noodzaak van het van de grond komen van mestverwerking in Oost-Nederland is groot. De maatschappij kijkt vaak met argusogen naar de nieuwe verwerkingsinitiatieven die mondjesmaat van de grond komen. Brandwagt: “Vanwege de complexiteit van de procedures de discussies en vaak ook bezwaren, verloopt de vergunningverlening stroperig. En als vergunningsverleners zien dat ook het draagvlak onder de veehouders voor mestverwerking minimaal is, leunen ze nog meer achterover. En dat is het laatste wat wij kunnen gebruiken. Ook daarom willen we varkenshouders oproepen om zo snel mogelijk aan te sluiten bij ons initiatief. Langjarig vastleggen van het leveren van mest geeft comfort voor de boer én voor ons. Bovendien neemt de druk op mestverwerking de komende jaren alleen maar verder toe.”

De verwerkingsprijs per kuub mest bij Twence zal 16 euro gaan bedragen. Daarbij komt 3 euro aan transportkosten voor veehouderijen binnen 25 kilometer van de locatie in Zenderen. “Veehouders die meer mest laten verwerken dan ze verplicht zijn, kunnen via VVO’s toch nog wat euro’s terugverdienen”, zegt Brandwagt. “En met zekerheid van mestafzet kunnen boeren zich met hun bedrijf focussen op de langere termijn en het houden van varkens.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer