Feest
Blog
©

Feest

Open dagen. Afgelopen jaren heb ik heel wat uitnodigingen voorbij zien komen. Nieuwe kraamhokken met bewegende vloeren, geavanceerde voerinstallaties en alternatieve hokuitvoeringen. Centrale kanalen met luchtwassers. Voerstations en boxen met uitloop. Uitnodigingen met logo’s erop. Veel logo’s. Met een foto van de nieuwe stal. Af en toe zelfs met een blije ondernemer ervoor. Er waren maanden bij dat er elke week wel een uitnodiging op mijn bureau lag.

En dan is het komend weekend onze beurt. Op 15, 16 en 17 april opent de familie Van der Meijden haar nieuwe zeugenbedrijf, met daarin de thuisbasis voor ons trainingsbedrijf. Een symposium, een speciale dag voor sectorgenoten en één voor burgers. Een uitnodiging met een stralende ondernemer erop. Innovaties in de stal. Een mini-beurs, hapjes en drankjes. Feest.

Toch is er een verschil. We horen tegenwoordig tot een minderheid. Open dagen zijn schaars. Het tastbare resultaat van de malaise in de varkenshouderij. Het is een kwestie van geld én van motivatie. Voor wie vandaag niet weet of hij morgen nog varkenshouder is, is een nieuwe stal een te grote stap. En het bezoeken van nieuwe stal bij een collega misschien ook wel.

Toegegeven, de prijzen zijn slecht. Maar er is het afgelopen decennium óók veel geïnnoveerd omwille van het innoveren. Of uit angst voor overheidsmaatregelen of omdat er subsidie voor was. Maar niet omdat de markt of de boer erom vroeg. Er zijn revolutionaire systemen opgezet zonder dat de afzet van de dieren geregeld was. Er zijn technieken ontwikkeld als speelgoed voor de fabrikant.

En de boer? Hij ploegde voort. Want na de open dag begint het echte pionieren. Dan sta je ineens alleen in je nieuwe stal. De stalinrichter is alweer bezig met het volgende project. De voerleverancier heeft het over ‘opstartproblemen’ die ‘heel normaal’ zijn. Je moet enorm wennen aan je klimaatsysteem en de nieuwe software is toch wel wat ingewikkelder dan DOS op je oude voercomputer.

Je pakt de uitnodiging er nog eens bij en kijkt naar al die logo’s. Met wie heb je nog regelmatig contact? Welke vertegenwoordiger komt midden in de nacht uit bed als de computer op storing springt? En al die collega’s die er waren bij de opening, hebben genoeg aan hun eigen situatie.
En dáárvoor is onze open dag. Niet bedoeld als afsluiting van een periode, maar als een begin van iets nieuws. Op ons opleidingsbedrijf gaan we varkenshouders bij elkaar brengen die ervaringen willen delen. Die van elkaar gaan leren, die samen beter worden. Een plek waar geen domme vragen bestaan en waar 1 + 1 = 3 moet worden. Waar iedereen die met hart en ziel voor de Nederlandse varkenshouderij gaat, gehóórd wordt.

Niemand hoeft in z’n eentje in de stal zijn problemen op te lossen. Dáárvoor is ons feest het startsein. U bent van harte uitgenodigd om dat met ons te vieren.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nlJanneke Janssens, Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer