Gebrek+aan+castratie%2Dalternatieven+Duitsland
Nieuws
©

Gebrek aan castratie-alternatieven Duitsland

ISN, de Duitse vereniging van varkenshouders ziet nog nadelen van beren mesten en verdoofd castreren. Retailers willen nog sneller dan het verbod per 1-1-2019.

In Duitsland is nog onduidelijkheid over de alternatieven voor onverdoofd castreren. Dat is in Duitsland per 1 januari 2019 verboden. ISN, de belangenvereniging van varkenshouders, vindt dat er snel meer duidelijkheid moet komen over de toegestane methoden.

De Duitse overheid ziet wel flinke vorderingen bij de alternatieven voor onverdoofd castreren. Daarbij doelt ze er op dat er vooral meer projecten zijn waarbij beren worden gemest. Opties voor verdoving bij castreren blijken er echter in mindere mate te zijn. Zo ziet met CO2-verdoven niet als goed alternatief. Verdoven met Isofluran zou wel een goede optie zijn, maar dat mag alleen onder toezicht van de dierenarts.

Vanuit Zuid-Duitsland is dan ook al een petitie ingediend voor een langere overgangsperiode. ISN ziet ook problemen. Meer beren mesten is niet zo eenvoudig en heeft net als vaccinatie tegen berengeur, ook negatieve kanten. Toch kondigen retailers Aldi en Rewe aan al per 2017 alleen vlees van niet gecastreerde varkens in de winkels te leggen. Dat lukt dan niet meer alleen met vlees van gelten, het aandeel beren zal dan flink moeten toenemen. Volgens ISN gaat dat alleen lukken als er ook een extra vergoeding tegenover staat.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer