Handen+en+hersens+gebruiken
Nieuws
©

Handen en hersens gebruiken

Efficiënt inzetten van arbeid kan als iedereen meegaat in de Lean-gedachte: stapje voor stapje efficiënter te worden. Dat is de filosofie van Lean-manager Ad Mathijsen.

In elke sector met kleine marges draait het om het efficiënt inrichten van de bedrijfsstructuur en werkorganisatie. Zoiets geldt zeker als je dagelijks werkt met 250 tot 350 medewerkers zoals assemblagebedrijf Jabil in Venray. “De concurrentie is groot, dus we moeten proberen het elke dag beter te doen”, zegt Lean-manager Ad Matijsen. “Doen we het niet goed, dan prijzen we ons uit de markt. In de varkenshouderij is dat in mijn ogen niet anders. Efficiënt inzetten van arbeid is een van de grootste uitdagingen. Bij het uitvoeren van taken dienen medewerkers niet alleen hun handen te gebruiken, maar ook hun hersens.”

Matijsen bedoelt hiermee dat iedereen van de top tot de werkvloer moet meegaan in de Lean-gedachte: stapje voor stapje efficiënter te worden. “Mensen goed trainen en vervolgens stimuleren om het werkproces mee te verbeteren. Medewerkers die mee mogen denken, vinden hun werk leuker en zijn gemotiveerder.”

Matijsen schat in dat in de varkenshouderij ongeveer de helft van het werk al volgens Lean is georganiseerd. “Een varkenshouder loopt toch niet voor de lol vijf keer op en neer, als hij het gemakkelijk in twee keer kan? Lean gaat verder: wat heb ik nodig om het in één werkgang te kunnen doen?”

Volgens de Lean-manager moet ieder personeelslid zich zichzelf telkens afvragen of het beter kan. “Dat hoeven geen grote stappen te zijn. Vele kleine stapjes maken één grote”, benadrukt hij. “Als je als varkenshouder bij het vangen van biggen bijvoorbeeld één keer minder hoeft te bukken, kan dat al gauw een seconde per big besparen. Als je 30 biggen per zeug per jaar speent, levert dat een halve minuut op. Een bedrijf met 500 zeugen bespaart hiermee op jaarbasis dan wel ruim 4 uur. Oftewel: een halve werkdag!”

In de printuitgave Varkens.nl 02 staat het hele interview met Ad Matijsen. Download deze kortingsbon en mail deze compleet ingevuld naar info@varkens.nl. U leest dan voor een gering bedrag een jaar lang interessante vakartikelen. Als extra service sturen wij u het artikel van Lean-manager Ad Matijsen in PDF toe.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer