Koersen+op+10+procent+uitval
Nieuws
©

Koersen op 10 procent uitval

Ellende scoort en kan aanzet geven tot het doorvoeren van extra maatregelen in de varkenshouderij. Dat kan het effect zijn van de video over het doden van niet-levensvatbare biggen die Varkens in Nood (ViN) in omloop heeft gebracht. Dit filmpje is op het netvlies terechtgekomen bij ruim een miljoen mensen. Ook hebben meer dan 40.000 personen hun digitale handtekening onder hun petitie gezet.

Diverse partijen hebben gereageerd op de becijferingen van ViN dat zes miljoen varkens voor de slacht sterven en dat het in driekwart van de gevallen biggen betreft van maximaal een paar weken oud. De almaar toenemende toomgrootte leidt volgens de actiegroep tot gemiddeld lagere geboortegewichten en de stijgende uitvalspercentages. Directeur van Varkens in Nood, Hans Baaij, benadrukt dat hun campagne niet is gericht tegen de individuele boeren. Zij zijn volgens hem slachtoffer van het systeem: De overheid en supermarkten hebben wel de macht om de biggensterfte te verlagen. Ook EZ-staatssecretaris Van Dam vindt dat het aantal biggen per worp beperkt moet worden om de biggensterfte te kunnen beteugelen. Dat vindt Baaij mooie woorden, maar ViN stopt pas met de campagne als er concrete afspraken zijn gemaakt.

Petitie
Naast de videoboodschap heeft ViN een petitie opgesteld met verschillende maatregelen:


 • Op Europees niveau afspraken over beperking van het aantal biggen per zeug per jaar en een maximum aan het aantal dieren dat op de boerderij sterft.

 • Controle op zieke, gewonde en dode dieren.

 • Een doordachte en humane oplossing om ernstig zieke of gewonde dieren uit hun lijden te verlossen.

 • Duidelijke richtlijnen wanneer de dierenarts moet ingrijpen.

 • Een verplicht ‘plan van aanpak’ voor bedrijven met een biggensterfte hoger dan 10 procent.

 • De ontwikkeling van systemen zoals de Pro Dromi-kraamstal, om zeugen en biggen een beter leven te geven.Ook wil ViN dat er richtlijnen in het Beter Leven Keurmerk worden opgenomen over worpgrootte en biggensterfte.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer