Mens%2Ddier+interactie+optimaliseren
Achtergrond
©

Mens-dier interactie optimaliseren

De tot dierenarts én landbouwkundige opgeleide Marrit van Engen verzorgt onder meer de cursus ‘Mens-dier interactie’. Dit is verplichte kost voor deelnemers aan het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. “Er is veel winst te behalen via het optimaliseren van de mens-dier interactie”, stelt Van Engen. “De truc is om als varkenshouder de signalen van je varkens op te pikken en je werkhouding en management aan te passen aan de wensen van je dieren. Als de varkensboer dit gewenste gedrag volhoudt, komt er veel meer rust in zijn stal. De dieren gaan zijn gedragsverandering belonen met betere prestaties. Werken met relaxte en gezonde varkens vergroot het werkplezier en bespaart tijd.”

Naast dat de training een andere manier van 'kijken naar' en 'omgaan met' het varken toont, is de cursus volgens Van Engen vooral leuk. Dat helpt ook bij het realiseren van het cursusdoel: het resultaat op bedrijven met varkens verbeteren. “Ik wil varkenshouders de ogen openen en hen helpen beter om te gaan met hun dieren. Het gaat mij om de gezondheid en welzijn van de dieren. Met economie en euro’s heb ik niets, maar die rollen er wel uit als varkenshouders iets met de cursus en gezondheidsadviezen doen.”

Varkenssignalen Zeugen en Biggen en de aansprekende beelden in het vakboek komen ook uit de koker van Van Engen. “Foto’s van dieren na of tijdens een handeling in praktijksituaties zijn geweldig om te analyseren en om van te leren. Het opent iedereen de ogen. Varkenssignalen is zelfs vertaald in het Chinees. Het is wereldwijd mijn visitekaartje.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer