EU+werkt+aan+bescherming+vleesnamen%2C+maar+%27worst%27+blijft+buiten+beeld
Nieuws
© Marcel Berendsen

EU werkt aan bescherming vleesnamen, maar 'worst' blijft buiten beeld

De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd om strengere regelgeving in te voeren voor het gebruik van vleesbenamingen. Binnen dit voorstel zijn vleesgerelateerde termen opgenomen die voortaan uitsluitend mogen worden gebruikt voor producten met een dierlijke oorsprong. Opvallend is dat veelgebruikte namen zoals 'worst', 'biefstuk' en 'burger' ontbreken in het overzicht van beschermde termen.

Onder andere de termen rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees, kip, kalkoen, eend, gans, lam, schaap, geit, en meer specifieke delen als drumstick, ribeye, karbonade, schouder en T-bone mogen volgens het voorstel alleen nog gebruikt worden als ze verwijzen naar echte dierlijke producten. Deze nieuwe regelgeving is onderdeel van de ontwerpherziening van de verordening gemeenschappelijke marktordening, een belangrijk onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

De belangenorganisaties Farm Europe en EAT Europe pleiten al langer voor een striktere aanpak rond het gebruik van vleesgerelateerde namen, juist vanwege het groeiende aanbod van plantaardige alternatieven. Zij zijn blij met het voorstel van de Europese Commissie, maar pleiten tegelijkertijd voor uitbreiding van de lijst. 'Het blijft moeilijk te begrijpen waarom essentiële termen als 'burger', 'worst' en 'biefstuk' nog steeds worden uitgesloten van de wettelijke bepalingen, terwijl ze tot de meest misbruikte namen behoren bij de marketing van vervangende producten', schrijven ze in een gezamenlijke verklaring.

Consumentenvoorlichting

Volgens beide organisaties gaat het bij naamgeving van vleesproducten en vleesvervangers niet alleen om marketingstrategieën, maar ook om transparante consumentenvoorlichting en volksgezondheid. 'Consumenten moeten nauwkeurig worden geïnformeerd, met name over de voedingswaarde en de mate van verwerking van de producten die ze kopen. Transparantie betekent dat je voedsel de juiste naam geeft.'

Waar voor zuivelproducten al langer striktere regels gelden, is het volgens de organisaties een positieve stap dat soortgelijke richtlijnen nu ook voor vleesproducten worden voorgesteld. De gezamenlijke campagne 'woorden doen ertoe', die in oktober 2024 werd gelanceerd, benadrukt het belang van heldere naamgeving en eerlijkheid in voedselcommunicatie.

Onlangs riepen de organisaties de Eurocommissarissen Olivér Várhelyi van Gezondheid en Dierenwelzijn en Christophe Hansen van Landbouw op om verdere stappen te zetten richting bescherming van vleestermen.

Na de zomer gaat het Europees Parlement verder in debat over dit onderwerp. Een belangrijk moment volgt op 14 oktober, wanneer EAT Europe in Brussel een studie presenteert over voedselduurzaamheid. Deze publicatie zal ingaan op thema's als transparantie in etikettering, mate van voedselverwerking, consumenteninformatie en de opkomst van kweekvlees.

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    20° / 13°
    90 %
  • Zondag
    21° / 13°
    70 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer