Geen+vleesnamen+meer+op+deel+plantaardige+Franse+producten
Nieuws
© Twan Wiermans

Geen vleesnamen meer op deel plantaardige Franse producten

Het gebruik van vleesnamen voor een deel van de plantaardige levensmiddelen in Frankrijk wordt verboden. Minister Marc Fesneau van Landbouw en Voedselsoevereiniteit diende daarvoor een ontwerpbesluit in bij de Europese Commissie.

In Frankrijk is op 10 juni 2020 al een etiketteringswet aangenomen die het gebruik van vleesnamen, dat betreft namen van levensmiddelen die van dierlijke oorsprong zijn, verbiedt voor plantaardige voedingsmiddelen. De Raad van State schortte de uitvoering echter op na onderzoek van de ingediende beroepen.

De Franse regering heeft daarom een nieuwe ontwerp van deze wet gemaakt. Hierin staat een lijst van termen waarvan het gebruik verboden is voor de benaming van levensmiddelen die plantaardige eiwitten bevatten. Verder is er een lijst van termen die zijn toegestaan voor de benaming van levensmiddelen van dierlijke oorsprong die plantaardige eiwitten mogen bevatten. Met daarbij vermeld het maximumaandeel plantaardige eiwitten dat daarin mag voorkomen.

Bovendien staat in het ontwerpbesluit welke sancties er gelden indien niet aan deze bepalingen worden voldaan. De nieuwe wet zal drie maanden na het bekendmaken in werking treden. Daardoor krijgen marktpartijen de tijd om hun etikettering aan te passen. Tot uiterlijk een jaar na inwerkingtreding mogen deze levensmiddelen dan nog op de markt worden gebracht.

Kwestie van transparantie

Volgens Fesneau is de nieuwe wet een kwestie van transparantie en loyaliteit die tegemoetkomt aan de legitieme verwachtingen van consumenten en producenten. 'Om het vertrouwen van de consument te behouden, zijn etikettering en de begrijpelijkheid ervan van essentieel belang. Dat is de doelstelling van dit decreet en van het algemene beleid van de regering op dit vlak.'

Het ontwerpbesluit is op 23 augustus ingebracht bij de Europese Commissie. Onder voorbehoud van eventuele reacties van de commissie kan het drie maanden daarna ingaan.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer