Werken+met+combipreparaat%3A+%27Minder+tijd%2C+meer+zekerheid%27
Achtergrond
© Maartje van Berkel

Werken met combipreparaat: 'Minder tijd, meer zekerheid'

De biggen beschermen tegen coccidiose en bloedarmoede voorkomen. Het kostte Freek Vermeulen eerder altijd twee handelingen. Met het combipreparaat kan hij dit nu in één keer doen. 'Het kost minder tijd én ik weet zeker dat de biggen ook het middel tegen coccidiose goed opnemen.'

In het Limburgse Panningen heeft Freek Vermeulen in maatschap met zijn ouders een gesloten varkensbedrijf met 400 zeugen en 4.300 vleesvarkens. De onderneming is in 1988 opgestart door vader Pierre en moeder Bianca, met 180 zeugen en 900 vleesvarkens.

Freek Vermeulen draait inmiddels al heel wat jaren mee in het bedrijf en neemt het stokje straks ook over. 'Hadden we geen opvolger gehad, dan was dit het goede moment geweest om te stoppen', zegt Pierre Vermeulen. 'We gaan ervan uit dat het voor varkenshouders die doorgaan, beter wordt.'

Het bedrijf is goed bijgehouden. Zo zijn de kraamhokken in 2017 gerenoveerd met nieuwe roosters en hokinrichting. Voor de toekomst staat een nieuwe zeugenstal in de planning, om zowel de dragende zeugen als de kraamstal bij de tijd te krijgen. 'Het worden in het kraamhok wel loslopende zeugen', zegt de bedrijfsopvolger.

Het komt nu nog maar heel sporadisch voor dat er in het kraamhok diarree is

Freek Vermeulen, varkenshouder in Panningen (LB)

'Tegen die tijd is daar meer ervaring mee opgedaan en zal het duidelijker zijn hoe je zo'n hok het beste kunt inrichten. En voor de gespeende biggen wil ik kleinere hokken, zodat de tomen bij elkaar kunnen blijven. Nu lukt dat – met 28 stuks in een hok – niet.'

Voorkomen beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen, is al jaren het streven op het gebied van gezondheid. 'We hebben eens problemen gehad met de luchtwegen, waardoor inzet van geneesmiddelen nodig was', zegt Freek Vermeulen. 'Toen zijn we gaan vaccineren tegen circo, mycoplasma en PRRS. Nu is dit geen punt meer. Je kunt beter vaccineren, dan dat je na een tijd merkt dat resultaten achterblijven. Dan ben je te laat, het duurt zo een jaar voordat het weer goed gaat.'

Bij de biggen in de kraamstal liep het een tijd geleden ook niet lekker. Freek Vermeulen: 'We hadden regelmatig last van diarree, ondanks dat we de biggen behandelden met een middel tegen coccidiose. Dit middel moest je in de bek geven en niet alle biggen namen het goed op. We proberen altijd op te letten of ze het middel doorslikken en helpen anders een handje. Maar bij driehonderd biggen gaat het weleens mis. En dan helpt de behandeling niet.'

Het was een reden om over te stappen op het combipreparaat van Ceva Santé Animale. Daarmee krijgen de biggen op dag drie in één keer een behandeling tegen coccidiose en tegelijkertijd de noodzakelijke aanvulling van de beperkte ijzervoorraad die ze bij de geboorte hebben.

Tijdsbesparing

Werken met dit middel bevalt prima, zegt de varkenshouder. 'Het scheelt tijd. Hoeveel weten we niet precies, maar het is goed merkbaar. En je hoeft de biggen niet opnieuw te pakken. Als je ze een middel in de bek moet geven, moet je ze echt even goed vastpakken. Nu ben je met één injectie klaar. Dat is gemakkelijker en scheelt stress bij de biggen. Dat is ook belangrijk.'

Bij Freek, Pierre en Bianca Vermeulen in Panningen lopen vierhonderd Topigs 20 zeugen in de stal. Dat bevalt nog steeds goed en ze spenen er jaarlijks 33 biggen per zeug mee. De circa 4.300 aanwezige vleesvarkens van de TN Tempo eindbeer realiseren normaal gesproken gemiddeld 950 gram groei per dag, met een voerconversie van 2,2.
Bij Freek, Pierre en Bianca Vermeulen in Panningen lopen vierhonderd Topigs 20 zeugen in de stal. Dat bevalt nog steeds goed en ze spenen er jaarlijks 33 biggen per zeug mee. De circa 4.300 aanwezige vleesvarkens van de TN Tempo eindbeer realiseren normaal gesproken gemiddeld 950 gram groei per dag, met een voerconversie van 2,2. © Maartje van Berkel

Handig is ook dat de injectiespuit voor het combipreparaat staat afgesteld op de benodigde 1,5 milliliter. Met de dosering kan dus niets fout gaan. Belangrijk is volgens dierenarts Joyce Schumans van Ceva Santé Animale wel dat het middel op kamertemperatuur is bij gebruik. 'Bij bewaren in de koelkast is het te koud. Dat kan resulteren in een koudeschock bij de biggen. Goed schudden om te zorgen dat de twee actieve stoffen goed zijn gemengd, is ook noodzakelijk.'

Het combipreparaat is iets duurder dan de twee middelen los. 'Maar het scheelt veel tijd en de resultaten zijn minstens net zo goed', vindt Freek Vermeulen. 'De biggen laten geen signaal zien van een ijzertekort. En qua diarree zien we een duidelijke verbetering. Het komt nu nog maar sporadisch voor dat biggen in het kraamhok dunne mest hebben.'

Ruim 60 procent komt ijzer tekort
Uit metingen op Nederlandse bedrijven blijkt dat bij 14,5 procent van de zogende biggen sprake is van bloedarmoede door een ijzertekort. Bij 47,3 procent is de ijzervoorziening niet optimaal, bij 38,2 procent is dit wel goed voor elkaar. Op verschillende bedrijven werd een verbetering van de ijzervoorziening waargenomen door het gebruik van het combipreparaat met ijzer in de vorm van gleptoferrron.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer