Afrikaanse+varkenspest+op+backyardbedrijf+in+Hessen
Nieuws
© Varkens Archief

Afrikaanse varkenspest op backyardbedrijf in Hessen

Op een klein varkensbedrijf met negen varkens in de Duitse deelstaat Hessen is een varken besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest (AVP). In de Duitse deelstaat op 3 uur rijden van Nederland werd 15 juni voor het eerst een met AVP besmet wild zwijn gevonden.

De vondst van het besmette zwijn op een varkensbedrijf in Biebesheim leidt direct tot flinke restricties voor de overwegend kleine varkensbedrijven in de regio. Daar zijn ongeveer 3.500 varkens aanwezig. Een bewakingsgebied van 3 kilometer rond het bedrijf is ingesteld en een bufferzone van 10 kilometer.

In deze zones is transport van levende dieren verboden, net als van mest of gebruikt strooisel. Slachtproducten uit deze regio mogen alleen in Duitsland zelf worden vermarkt of moeten voor export worden verhit en verpakt.

Na de eerste vondst van een besmet wild zwijn is een intensieve zoektocht met drones en speciaal getrainde honden gestart. Er zijn inmiddels 123 kadavers van wilde zwijnen opgespoord en daarvan blijken er 15 besmet te zijn met AVP. Al die kadavers zijn gevonden in de gemeente Gross-Gerau, waar ook het eerste besmette wilde zwijn is gevonden.

De Afrikaanse varkenspest is inmiddels ook de grens overgestoken naar deelstaat Rheinland-Pfalz. Daar zijn twee met AVP besmette zwijnen gevonden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer