Vion+Boxtel+is+exportvergunning+derde+landen+kwijt
Nieuws
© Vion

Vion Boxtel is exportvergunning derde landen kwijt

De Vion-vestiging in het Brabantse Boxtel is haar vergunning voor export naar derde landen tijdelijk kwijt. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag 3 juli aan Vion gemeld. Volgens een woordvoerder was Vion hierdoor zeer verrast.

De NVWA heeft op 27 juni een reguliere inspectie uitgevoerd bij de slachterij van Vion in Boxtel. De autoriteit heeft hier enkele opmerkingen gemaakt over zaken die zij op dat moment hebben geconstateerd. Vion meldt dat hierop direct adequate maatregelen zijn genomen, zowel tijdens de inspectie als daarna om de opgemerkte zaken te corrigeren en herhaling te voorkomen. 'Wij zijn daarom verbaasd dat de NVWA alsnog besluit om een tijdelijke schorsing op te leggen en wij zijn direct in gesprek gegaan met de NVWA hierover.'

Volgens de woordvoerder werkt Vion Boxtel elke dag hard om te allen tijde aan alle standaarden te voldoen. Indien nodig neemt de slachterij direct corrigerende maatregelen en garandeert zo de kwaliteit van haar producten en het welzijn van dieren.

Verschillende maatregelen

De NVWA gaat niet in op vragen over individuele gevallen. 'De NVWA houdt toezicht op bedrijven conform EU-wetgeving', meldt een woordvoerder. 'Daarnaast houden wij toezicht op de eisen die aanvullend gesteld zijn door derde landen. Wanneer bedrijven niet aan die eisen voldoen, kan de NVWA verschillende maatregelen opleggen. In het kader van het brede handelsbelang is een van de maatregelen het bedrijf schorsen voor export naar (een aantal) derde landen. Het is dan aan het bedrijf in kwestie om met een plan van aanpak te komen waarin aantoonbaar wordt gemaakt dat de geconstateerde tekortkomingen onder controle zijn. Het is aan de NVWA om dit plan zorgvuldig te beoordelen.'

Op vragen hoelang de schorsing gaat duren en welke tekortkomingen zijn geconstateerd, gaat de NVWA verder niet in.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer