Vion+overweegt+verdere+terugtrekking+van+Duitse+markt
Nieuws
© Gérard Damoiseaux

Vion overweegt verdere terugtrekking van Duitse markt

Na het afstoten en sluiten van de slachterijen in Perleberg en Emstek overweegt Vion een verdere terugtrekking uit Duitsland. Er is volgens het slacherijconcern belangstelling voor Duitse onderdelen van het bedrijf. Vion wil zich richten op de productie en inkoop in de Benelux.

Vion geeft aan dat markten veranderen en er sterke concurrentie is van buiten Europa. Om de strategie van duurzame geïntegreerde ketens onder deze omstandigheden te versnellen, gaat het concern zich richten op de productie en inkoop in de Benelux. Met de mogelijke desinvesteringen in Duitsland wil Vion de weg vrij maken voor verdere investeringen in de Benelux.

In Duitsland is er volgens de slachterij 'strategische interesse' in bedrijfsonderdelen vanuit andere marktpartijen. Dat kwam op gang door de verkoop van bedrijfsonderdelen in Noord-Duitsland begin 2024. Vion besloot daarom tot een evaluatie van de strategische opties. Definitieve beslissingen zijn nog niet genomen en de uitkomst is volgens het concern ook afhankelijk van hoe gesprekken met geïnteresseerde partijen verlopen.

De Duitse markt staat de laatste jaren zwaar onder druk. Door de veranderde welzijnswetgeving zijn met name in de varkenshouderij vermeerderaars gestopt. Het gevolg daarvan is dat het aantal varkens in Duitsland drastisch is teruggelopen. De import van biggen maakte het tekort aan vleesvarkens dat is ontstaan niet goed, waardoor bij Duitse slachterijen de slachthaken niet volhangen.

Focus op duurzaamheid

'Om het meest duurzame vleesbedrijf van Europa te worden, is focus nodig. Wij zijn van plan ons te richten op de productie in de Benelux om van daaruit onze duurzame positie op zowel de binnenlandse als de Europese markt te verstevigen', legt Vion-topman Ronald Lotgerink uit.

Lotgerink refereert onder andere aan de recente miljoeneninvesteringen in de locaties in Groenlo, Tilburg en Boxtel. Hij noemt die stappen die daar zijn gezet het bewijs dat Vion de organisatie in de Benelux toekomstbestendig maakt door te focussen op dierenwelzijn, duurzaamheid en efficiëntie van de productie.

In februari 2021 nam hVion in het Belgische Zottegem rundvleesslachterij Adriaens over. Met de overname van het hypermoderne slachthuis gaf Vion toen aan in te willen zetten op de ontwikkeling van regionale korte ketens. In Duitsland heeft het concern nog negen businessunits (slachterijen en vleesverwerking) voor runderen en varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer