Danish+Crown+grootste+daler+in+top+tien+Duitse+slachterijen
Nieuws
© Vion

Danish Crown grootste daler in top tien Duitse slachterijen

Het aantal geslachte varkens in Duitsland is in 2023 opnieuw flink gedaald met 6,9 procent na een afname met 9,2 procent in het voorgaande jaar. Danish Crown leverde vorig jaar het meest in. Vion verliest de aansluiting met de top en kan zijn derde positie in 2024 waarschijnlijk niet meer handhaven na sluiting van de grootste locatie in het Duitse Emstek.

Ieder jaar zet de Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN) de cijfers van de Duitse slachterijen op een rij. Opnieuw is het aantal slachtingen duidelijk afgenomen met 3,3 miljoen naar 43,9 miljoen totaal.

De daling in het aantal geslachte varkens is nog afgeremd door een stijging van de import van slachtvarkens met 20 procent naar 1,5 miljoen dieren. Daarvan komen er 960.000 uit Nederland, een stijging met 21,6 procent. Ook het aandeel slachtvarkens uit België steeg flink met 57,4 procent naar 370.000 dieren. Het aandeel uit Denemarken lag 22,2 procent lager en kwam uit op 110.000 dieren.

Tönnies blijft op kop

De grootste varkensslachter Tönnies verliest 0,8 miljoen varkens (5,4 procent), maar handhaaft met 13,99 miljoen geslachte varkens ruimschoots zijn koppositie met 31,9 procent marktaandeel.


Nummer twee, de coöperatieve slachterij Westfleisch, kon zich grotendeels onttrekken aan het dalende aanbod varkens en levert slechts 10.000 geslachte varkens. Met 6,5 miljoen geslachte varkens blijft het concern de duidelijke nummer twee. Het marktaandeel stijgt hiermee met 1 procent naar 14,8 procent.

Marktaandeel Vion krimpt

Nummer drie Vion levert een half miljoen varkens in 2023 in en komt op 5,3 miljoen varkens uit. Het vleesconcern ziet het marktaandeel krimpen naar 12,1 procent. Met de sluiting van de locaties in Emstek en Perleberg krimpt het marktaandeel van Vion in 2024 verder, verwacht marktanalist Klaus Kessing van ISN en zal het duidelijker worden dat Vion de aansluiting met Westfleisch en Tönnies verliest.


De grootste daling in aantal en percentage is in 2023 voor Danish Crown met 0,93 miljoen minder slachtingen. Dat is een afname van 30,7 procent. De slachterij komt nu uit op 2,1 miljoen slachtingen en nog wel de vierde plek. De Deense organisatie kondigde de drastische daling van het aantal slachtingen in het voorjaar van 2023 aan. Er moet nog worden besloten of dit zo blijft. Mogelijk kan het aantal slachtingen weer groeien door de sluiting van de nabijgelegen Vion-slachterij in Emstek.

Verder weinig veranderingen

De onderlinge verhoudingen van de andere slachterijen in de top tien veranderden verder niet. Nummer vijf Müller Fleisch leverde weliswaar 5,8 procent in, maar blijft met 1,78 miljoen slachtingen nummer zes Böseler Goldschmaus nog voor. Deze slachterij leverde 20.000 slachtingen in en komt op 1,7 miljoen uit.

Nummer zeven Tummel handhaaft het aantal slachtingen op 1,55 miljoen. Nummer acht Steinemann daalt met 2,2 procent naar 1,16 miljoen. Manten en Simon-Fleisch handhaven hun negende en tiende plek met 1,08 en 1,06 miljoen slachtingen. De top tien slacht samen 82,5 procent van alle Duitse en geïmporteerde varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer