CO2%2Dvoetafdruk+varkensvlees+Vion+per+varkensbedrijf+bekend
Nieuws
© Vion

CO2-voetafdruk varkensvlees Vion per varkensbedrijf bekend

Voor de varkenshouders die aan Vion leveren is de CO2-voetafadruk nu per bedrijf bekend. Vion is hiermee de eerste vleesproducent die de CO2-voerafdruk van varkensvlees in de hele productieketen heeft weten te berekenen.

Om de CO2- voetafdruk te kunnen bereken, heeft Vion het initiatief genomen tot de footprintcalculator die de totale CO2-emissie in de hele keten kan berekenen. De calculator heeft Vion samen met ImpactBuying ontwikkeld, aan de hand van de berekeningswijze voor varkensvlees zoals die is gepubliceerd door Wageningen University & Research (WUR). Voerleveranciers, varkenshouders, retailorganisatie, transporteurs en de slachterij en vleesvewerking zelf kunnen zo werken aan maatregelen om de CO2-emissie te verlagen.

Retailbedrijven vragen steeds meer duidelijkheid over de CO2-voetafdruk, mede vanwege Europese regels die voorschrijven dat deze kleiner moet worden. Daarbij willen supermarkten hun klanten informatie geven over de duurzaamheid van de producten die ze verkopen. De vraag naar steeds meer transparantie over de CO2-uitstoot groeit.

Kansen voor CO2-reductie

Ongeveer 3 procent van de broeikasgassen die vrijkomen bij het produceren van vlees, vindt plaats bij Vion. De andere 97 procent zit in de verschillende stadia voor het slachten. In dat deel liggen volgens Vion kansen om de voetafdruk verder te reduceren. Samenwerking is daarbij belangrijk.

Alle partners van Vion hebben meegewerkt en hun gegevens zijn verzameld en verwerkt. Deze worden direct in het 'blockchain traceability-platform' opgenomen. Dit platform is ook door ImpactBuying en Vion ontworpen. Beide organisaties vinden het belangrijk dat ook andere partijen gaan werken met de calculator.

Berekeningswijze WUR

De rekenmethode van WUR heeft geholpen bij het berekenen van de emissie in de hele varkensvleessector. Het opstellen van een 'Life Cycle Assessment' (LCA), ofwel levenscyclusanalyse, was de eerste stap. Een LCA neemt iedere ontwikkeling in de keten nauwkeurig op.

De berekeningen worden gedaan volgens de 'Product Environmental Footprint' (PEF), vrij vertaald: de milieuvoetafdruk van producten. PEF is een standaard voor een volledig transparante en objectieve berekening die voor heel Europa geldt. Momenteel wordt de footprint over de jaren 2022 en 2023 berekend.

Ook Van Loon Groep laat weten binnenkort de CO2-voetafdruk te gaan berekenen. Dat gaat het Brabantse bedrijf doen door gebruik te maken van het blockchainplatform en de footprintcalculator. Door de volledige CO2-uitstoot in kaart te brengen, hoopt het bedrijf verder te kunnen werken aan de reductie. Met dit doel voldoet Van Loon Group aan het klimaatakkoord van Parijs.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer