Groot+varkensbedrijf+in+China+failliet+verklaard
Nieuws
© Henk Riswick

Groot varkensbedrijf in China failliet verklaard

Een groot varkensbedrijf van de Deense investeerders Scandinavia Farms Invest in China is failliet verklaard. Het bedrijf leverde prima prestaties, maar een uitbraak van Afrikaanse varkenspest, hoge voerprijzen en lage vleesprijzen zorgden voor financiële problemen.

De stal met meerdere etages had ruimte voor 15.000 zeugen. Die produceerden 60.000 fokdieren en 360.000 vleesvarkens per jaar, meldt Vilt.be. Na een verlies van zo'n 76 miljoen euro werd het faillissement voor het bedrijf aangevraagd door de Deense eigenaar, meldt de Deense krant Nordjyske.

Volgens de krant zouden de investeerders zich hebben misrekend in allerlei factoren. Zo waren er de voorbije jaren lastige marktomstandigheden met een forse prijsstijging van veevoer, terwijl de prijs van varkensvlees daalde. Ook de coronapandemie en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest hadden gevolgen voor de rendabiliteit van het bedrijf.

Flinke verliezen

Veel grote Chinese varkensbedrijven leden in 2023 al flinke verliezen door de dalende varkensprijzen en stijgende voerprijzen. De Chinese regering had dan ook al besloten om niet langer te streven naar 51 miljoen zeugen, maar naar 49 miljoen zeugen. Dat lijkt effect te hebben, maar voor de Deense investeerders komt het te laat.


Het bedrijf werd opgericht in 2012 met als doel om de Chinese markt voor varkensvlees, de grootste ter wereld, te verkennen. Het is niet gelukt om voor het bedrijf een nieuwe eigenaar te vinden. De investeerders hebben in een paar jaar tijd minimaal een half miljard Deense kronen, oftewel ruim 67 miljoen euro, verloren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer