Chinese+varkensvleesbedrijven+lijden+fors+verlies
Nieuws
© YouTube

Chinese varkensvleesbedrijven lijden fors verlies

De twintig grootste beursgenoteerde varkensproducenten in China lijden dit jaar naar verwachting een verlies lijden van ruim 2 miljard euro. Oorzaak zijn de lage prijzen en de hoge kosten.

Volgens veredelingsbedrijf Genesus Genetics leden de twintig varkensvleesbedrijven een gezamenlijk verlies van ongeveer 2,09 miljard euro. Met elkaar brachten de twintig bedrijven in de eerste zes maanden van 2023 77,2 miljoen varkens op de markt en leden ze een berekend verlies van ongeveer 27,10 euro per dier. Genesus Genetics baseert deze cijfers op de halfjaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven, die eind augustus zijn ingediend.

Op basis van het verlies per dier van 27,10 euro berekende Genesus Genetics de financiële schade voor de hele sector. Als wordt uitgegaan van 375 miljoen geslachte varkens in de eerste helft van 2023, dan komt het toegerekend verlies voor de hele sector op 10 miljard euro. Andere Chinese bronnen melden dat de drie belangrijkste bedrijven Muyuan, Wen's en New Hope samen te maken hadden met een totaal verlies van 1,33 miljard euro.

Break-evenpoint

Ook in de eerste helft van 2022 draaiden de twintig onderzochte varkensvleesproducenten verlies. Lage prijzen en hoge voerkosten joegen het tekort toen op naar 2,52 miljard euro. Eind juli zijn de voerprijzen in China iets gezakt en de varkensvleesprijzen gestegen. Die bevinden zich nu iets boven het break-evenpoint dat in China ligt bij 2,17 euro per kilo levend gewicht.

De varkensvleesproductie in China is in de eerste zes maanden van 2023 met 3,2 procent gestegen vergeleken met de eerste zes maanden van 2022. Recente uitbraken van Afrikaanse varkenspest waardoor het aantal zeugen kromp, temperen de groeiverwachting voor de tweede helft van dit jaar. Bovendien blijft de vraag naar varkensvlees achter bij de verwachtingen als gevolg van de economische zwakte.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA voorspelde in augustus in een rapport dat de varkensvleesproductie in China in 2024 met ongeveer 500.000 ton of ongeveer 1,0 procent tot 56,0 miljoen ton zou dalen in vergelijking met het voorgaande jaar. Voor het lopende jaar wordt een stijging van 2 procent tot 56,5 miljoen ton verwacht.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer