Topigs+Norsvin+opent+innovatief+Noors+berenteststation
Nieuws
© Topigs Norsvin

Topigs Norsvin opent innovatief Noors berenteststation

Delta Norway is het gloednieuwe berentest- en onderzoekscentrum van Topigs Norsvin. De locatie van de leverancier van varkensgenetica is op 14 juni geopend. Voorzitter Mark Tijssen van de Nederlandse boerencoöperatie Topigs was ook van de partij.

Delta Norway is het laatste onderdeel van het strategische plan van Topigs Norsvin om de fokkerijstructuur te verbeteren. Dat traject is acht jaar geleden ingezet. Andere belangrijke stappen in dat plan waren het centraliseren van de kernfokkerij van de Z-lijn en TN Tempo in Canada en het bouwen van Delta Canada en Innova Canada.

Het nieuwe berentest- en onderzoekscentrum in Noorwegen is voorzien van diverse innovaties. Cameratechnologie en sensoren stellen Topigs Norsvin in staat de varkens 24/7 te observeren. Dit maakt het mogelijk te selecteren op nieuwe eigenschappen die het dierenwelzijn en sociaal gedrag verbeteren. Een infrastructuur voor grootschalige gegevensverzameling is aangelegd, waardoor het fokprogramma een flinke boost krijgt.

Vijfduizend beren per jaar

Jaarlijks gaat Delta Norway vijfduizend jonge TN Duroc- en Norsvin Landras-beren testen. De testcapaciteit is uitgebreid met tweeduizend dieren per jaar. Hiermee speelt Topigs Norsvin in op de wereldwijd toenemende vraag naar haar varkensgenetica. De huidige Delta-testlocatie in Noorwegen wordt omgebouwd naar een stal voor de export van beren.

De toegenomen testcapaciteit en nieuwe technologieën versnellen de genetische vooruitgang met zo'n 10 procent. De winst zit hem vooral in voerefficiëntie en vermindering van de milieuimpact van de varkensvleesproductie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Partners

APP, een schadelijke ziekte Ceva Santé Animale
Aandacht voor griep Ceva Santé Animale

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer