Topigs+Norsvin+maakt+wereldwijd+flinke+groei+door
Achtergrond
© Koos Groenewold

Topigs Norsvin maakt wereldwijd flinke groei door

Een samenwerking met een van de grote zeugenhouders in China is een recente highlight van Topigs Norsvin. Het is een voorbeeld van de groei die de fokkerijorganisatie in de hele wereld bereikt. 25 jaar investeren in Balanced Breeding betaalt zich uit, zegt technisch directeur Hans Olijslagers.

Met zo’n 35 miljoen zeugenplaatsen heeft China de helft van het wereldwijde aantal zeugen. Al zijn er nu minder productieve dieren; veel stallen staan leeg vanwege Afrikaanse varkenspest. Met een grote Chinese integraties heeft Topigs Norsvin een overeenkomst getekend voor het opzetten van een fokbedrijf. Daar komen van diverse zeugen- en berenlijnen van de fokkerijorganisatie 1.400 zeugen te liggen.

‘Een hele overwinning’, vindt Olijslagers. ‘Tot nu toe kocht China alleen fokmateriaal en ging daar zelf mee verder. Nu hebben we een overeenkomst gesloten waarbij de Chinezen royalties afdragen, zodat ze steeds nieuwe genen krijgen via sperma. Daardoor kunnen wij blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling en dus in steeds betere varkens.’

Het vinden van een geschikte bioveilige locatie was volgens hem overigens geen sinecure, in het voornamelijk bergachtige China met veel backyardvarkens.

Het marktaandeel van Topigs Norsvin neemt wereldwijd toe

Hans Olijslagers, technisch directeur van Topigs Norsvin

Aan vraag voldoen

Het fokmateriaal van Topigs Norsvin zal voor een flinke vooruitgang zorgen. Momenteel ligt het aantal gespeende biggen bij de integraties op hooguit 23 biggen per zeug per jaar. Met een groei naar jaarlijks 30 biggen per zeug kan China met enkele miljoenen zeugen minder aan de vraag van de eigen bevolking voldoen.

En het land kan net als alle andere landen profiteren van de vooruitgang die is te bereiken met de inzet van de eindberen van de fokkerijorganisatie. Die zorgen voor robuuste vleesvarkens waarmee bijvoorbeeld een jaarlijkse besparing van 5 kilo voer per vleesvarkensplaats haalbaar is. Dat verlaagt in ieder land de productiekosten en zeker in China, dat een groot deel van het voer moet importeren.

In Azië groeit Topigs Norsvin verder in onder andere Vietnam, een land met 3 miljoen zeugen waar wordt samengewerkt met De Heus. In Japan, dat veel waarde hecht aan vleeskwaliteit, test Topigs Norsvin de combinatie van de TN70 met de Iberduroc.

Verenigde Staten

Belangrijk zijn de ontwikkelingen in de andere varkensgrootheid: de Verenigde Staten, die met 6 miljoen zeugen de nummer 2 zijn in de wereld. Topigs Norsvin heeft er een marktaandeel van 14 procent en is flink aan het groeien. ‘Tien jaar geleden zijn we in de Verenigde Staten opnieuw gestart. Vanuit het verleden was er een exclusieve overeenkomst met Premium Standard Farms, waardoor we niet konden groeien. Doordat die werd overgenomen door Smithfield en daarna WH Group, waren we de markt kwijt en moesten we opnieuw beginnen.’

‘We konden echt van start na de fusie met Norsvin in 2014, die al een marktaandeel in de Verenigde Staten had. Nu zijn we binnen bij vrijwel alle grote integraties in het land’, stelt de technisch directeur. ‘Dat komt doordat de resultaten met de Deense genetica – hiervan zijn in de Verenigde Staten en de rest van de wereld drie leveranciers – tegenvallen. Onze investeringen in de goede combinatie van alle moedereigenschappen van de zeugen met een hoge groei en lage voerconversie bij de vleesvarkens, betalen zich nu uit.’

De komende drie jaar groeit het marktaandeel van Topigs Norsvin bij de diverse grote integraties, met bij elkaar bijna 1 miljoen zeugen, naar de nummer 1-positie. ‘En diezelfde goede marktpositie zal de competitieve TN Duroc verwerven.’

Canada is met het Delta Canada-berenteststation en het in 2022 geopende Innova Canada-kernfokbedrijf voor Topigs Norsvin een belangrijk land voor de basislijnen. Samen met de ombouw van kernfokbedrijf Paradise Valley wordt 50 miljoen euro geïnvesteerd in zekerheid voor de Topigs Norsvin-genetica in Noord-Amerika.

In Brazilië investeert de organisatie in een subkernfokbedrijf met duizend zeugen, zodat het genetisch materiaal voor de Zuid-Amerikaanse markt up-to-date blijft. Ook hier groeit het marktaandeel bij de grote integraties de komende jaren naar verwachting flink. In Mexico zijn contacten gelegd met een pluimveeintegratie die gaat starten met varkens. Voor nu gaat het om de levering van 35.000 dieren.

Spaanse ontwikkelingen

In Europa is Spanje het enige land waar nog groei zit in de varkensstapel. Daar zijn nu 2,6 miljoen zeugen. Drie integraties met samen een half miljoen zeugen heeft Topigs Norsvin als klant. De TN Select- en Iberduroc-beren hebben hier een groot marktaandeel.

In Frankrijk groeit het marktaandeel van Topigs Norsvin hard bij zowel de zeugen als eindberen. Buurland Duitsland krimpt, maar het aandeel van de fokkerijorganisatie neemt toe. Het zal doorgroeien naar 40 procent en bij de beren neemt de invloed van de TN Tempo toe, ten opzichte van de Piétrain-beren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer