Topigs+Norsvin+100+procent+in+boerenhanden
Nieuws
© Koos Groenewold

Topigs Norsvin 100 procent in boerenhanden

Coöperatie Topigs heeft de aandelen van Topigs teruggekocht van Vion. Daarmee is de coöperatie samen met zustercoöperatie Norsvin 100 procent eigenaar van varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin. Dat vertelde Coöperatie Topigs-voorzitter Mark Tijssen dinsdagavond tijdens de jaarbijeenkomst in Arnhem. 'We zijn daarmee de grootste varkensfokkerijorganisatie ter wereld in boerenhanden.'

Door de terugkoop van de aandelen zakte het groepsvermogen van de coöperatie van 80,8 miljoen naar 67,1 miljoen euro. Dat gaan we weer snel opvijzelen, stelde technisch directeur Hans Olijslagers van Topigs Norsvin. De netto omzet groeide van 234,4 naar 270,3 miljoen euro en ook de operationele winst steeg flink van 17,4 naar 21,3 miljoen euro.

De leden van Coöperatie Topigs krijgen dit jaar dan ook opnieuw 5 procent dividend uitgekeerd, maakte Tijssen bekend.

De positieve resultaten zijn het gevolg van de succesvolle fusie van Norsvin en Topigs, alweer tien jaar geleden. 'We kozen ervoor samen verder te gaan, zodat we meer geld in innovatie konden stoppen. Toen was het budget voor Research & Development (R&D) 17 miljoen euro en ieder jaar stijgt dat nog naar inmiddels 34 miljoen euro', aldus Tijssen.

Opening Delta Norway-station

Het nieuwste wapenfeit is de opening van het nieuwe Delta Norway-station donderdag 13 juni. De kernfoklijnen die hier liggen hebben de allerhoogste gezondheidsstatus, wat betekent dat ze ook vrij zijn van APP.

In Nederland heeft Topigs Norsvin een marktaandeel van 80 procent bij de zeugen en 80 procent hiervan betreft de TN70. Bij de eindberen is het marktaandeel 60 procent, 82 procent hiervan is de TN Tempo. Recent is de TN Duroc geïntroduceerd, waardoor het marktaandeel bij de eindberen naar verwachting toeneemt.

Wereldwijd heeft de fokkerijorganisatie een marktaandeel van 20 procent bij de zeugen, China niet meegerekend. Bij de eindberen is dit 13 procent. 'Topigs Norsvin is daarmee de tweede varkensfokkerijorganisatie wereldwijd en de grootste in boerenhanden', zegt Tijssen. 'En wereldwijd is het marktaandeel aan het groeien. Ook omdat steeds meer grote integraties overschakelen naar Topigs Norsvin.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer