%27Drie+dagen+vol+nieuwe+inzichten+rond+varkensgezondheid%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Drie dagen vol nieuwe inzichten rond varkensgezondheid'

Ik bezocht afgelopen week het ESPHM en IPVS. Met mij waren er nog vele varkensdierenartsen uit de hele wereld naar Leipzig gekomen voor dit congres. Drie dagen lang presenteerden wetenschappers, practici en mensen uit de industrie hun werk en nieuwste inzichten en producten.

Het is de perfecte gelegenheid om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en nieuwe kennis over varkensgezondheidszorg. En dat in de breedste zin van het woord. Er waren lezingen over dierziektes, management, voeding, welzijn, risicomanagement, inzet van mensen, digitale middelen en uiteraard ook over zoönose.

Van de vele presentaties die ik bezocht, zijn er een paar die echt zijn blijven hangen bij mij. Een daarvan is de aanpak van Denemarken in het reduceren van PRRSv in hun land. Waar we in Nederland vaak aannames doen over de bedrijven in de regio, hebben zij een systeem waarbij de status van elk bedrijf zichtbaar is. Gewoon via een website en voor iedereen toegankelijk. En met een paar klikken zijn ook de transportbewegingen tussen bedrijven zichtbaar.

De vraag van vleesvarkenshouders naar biggen van een veldvirusvrij bedrijf is hoog. En dat zet zeugenhouders aan tot actie. Tijdens een andere presentatie werd op basis van een analyse duidelijk dat van die transportbewegingen er geen verschil was in status tussen bedrijven dicht bij een weg met veel varkensverkeer en bedrijven waar in de directe omgeving geen verkeer van varkens plaatsvindt. Met andere woorden: het maakt dus niet uit of je bedrijf in de aanvoerroute ligt van bijvoorbeeld een slachthuis.

Tijdens een andere sessie werd in verschillende presentaties het belang toegelicht van een goede ontwikkeling van gelten tijdens de opfok voor hun latere biest- en melkproductie. Dat effect was nog groter dan ik al dacht. Ook waren er heel interessante presentaties over de inzet van data die worden verzameld op bedrijven. Als deze data gekoppeld worden en op een juiste manier geanalyseerd, geeft dat waardevolle informatie voor het bedrijf. Daar zie ik echt kansen voor de toekomst.

Op donderdag kwam daar ineens een ander gespreksonderwerp bij. Een bevestigde uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij een vleesvarkensbedrijf in Duitsland. En dat maakte de presentaties over bioveiligheid weer actueler dan ooit. Hoewel de oorzaak op dit bedrijf op dit moment nog niet duidelijk is, werd tijdens enkele andere presentaties duidelijk dat de mens vaak een belangrijke rol speelt bij een uitbraak. Dat was niet nieuw voor mij. Investeren in bioveiligheid loont, want het werkt tegen alle ziektes en niet alleen tegen Afrikaanse varkenspest.

Anne Staadegaard
Adviseur Gezondheid Topigs Norsvin & dierenarts Varkens KI Nederland

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer