%27Ben+jij+net+als+ik+ook+nieuwsgierig%3F%27
Blog
© Koos Groenewold

'Ben jij net als ik ook nieuwsgierig?'

Terwijl we in Nederland verzuipen in een stikstofmoeras is de wereld om ons heen bezig met de CO2-voetafdruk. Zo wordt in Denemarken gesproken over een CO2-opslag voor landbouwproducten.

Grote multinationals zijn volop bezig om hun CO2-voetafdruk uit te rekenen. Zij moeten, naast een financieel verslag, een duurzaamheidsverslag maken. Het schijnt dat McDonalds bijvoorbeeld de samenstelling van hamburgers gaat aanpassen om de voetafdruk te verlagen.

Uit het verleden weten we dat wanneer onze toeleveranciers kosten moeten maken, ze deze gewoon bij ons als volgende schakel neerleggen. Maar kunnen we dat ook andersom doen? Stel dat we in verband met de CO2-voetafdruk duurder voer moeten verstrekken aan onze varkens; kunnen we dat niet uitleggen aan de slachterij? Als we laten zien dat we een kostenstijging hebben, dan kunnen zij dat meenemen in de onderhandelingen met afnemers.

Maar eerlijk gezegd heb ik geen idee of het voer veranderd moet worden. Laat staan of het duurder wordt. Ik lees van alles, maar het klinkt wel als een ver-van-mijn-bedshow. Gelukkig gaat Stimuland hierover een avond organiseren. Hopelijk word ik daar een stukje wijzer en krijg ik inzichtelijk of die CO2-voetafdruk consequenties heeft voor onze bedrijfsvoering.

Moet ik gaan sleutelen? En zo ja, waar kan ik dat doen? Of ben ook ik afhankelijk van derden en is het een gezamenlijke uitdaging? Ik ben nieuwsgierig naar woensdagavond 15 mei. Gelukkig kan ik er op de fiets heen, dat scheelt alvast wat CO2-uitstoot.

Ben je ook nieuwsgierig naar wat die CO2-voetafdruk nu precies is, meld je dan via deze link aan.

Ruth van der Haar
Varkenshouder in Collendoorn

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer