%27Gehackt+of+niet+gehackt%27
Blog
© Koos Groenewold

'Gehackt of niet gehackt'

Heerlijk zo'n zomerperiode. De vergaderingen staan op een laag pitje en de studiegroep ligt stil, eindelijk eens tijd om mijn bakje 'onderhanden werk' op het bureau uit te mesten. Ongemerkt heb je meer van zulke klusjes dan je zelf in de gaten hebt. Veelal denk je: ach het komt wel een keer. Maar zelf ben ik van het afwerken en dan is het fijn dat daar ook eens tijd voor is. Vooral voor zaken waar geen deadline op zit. Deze liggen mooi te verstoffen in dat bakje.

Eén zo'n item is de Agro Cyberscan. Weer een vragenlijst en wat kan ik daarmee, waren mijn eerste gedachten. Daaropvolgend vroeg ik me af: hoe groot is de kans dat we digitaal beroofd worden? Volgens mij zijn we drukker met fysieke stalinbraken dan online stalinbraken. Maar weet je dat er al een melkveehouder is gehackt en de daders 15.000 euro losgeld eisten? Dat relaas was te lezen in het Dagblad van het Noorden.

Dat zette me wel even aan het denken. Hoeveel data hebben we als varkenshouders wel niet? Denk aan voerstations, klimaatcomputers, voercomputer en managementsysteem. En wie kan allemaal wel en niet bij deze data?

Toen werd ik even stil en heb ik maar een bak koffie extra genomen om toch eens de gratis IT-scan in te vullen. Hier ga je makkelijk doorheen en je krijgt een mooi rapport op de mail. Twee weken later werd ik teruggebeld. En ja, ook wij hebben nog wat taken in dat bakje liggen. Maar een aantal zaken hebben we wel gelijk aangepast. De wifi is opgesplitst in zakelijk en privé. En belangrijker: het wachtwoord van de weblinkbox van de klimaatcomputer is aangepast.

De monteurs van het installatiebedrijf kunnen via de weblinkbox onze klimaatcomputer bedienen. Dat werkt superfijn als je een storing hebt. Soms kun je geholpen worden op afstand en een andere keer kunnen ze gelijk de goede materialen meenemen. Nu is het wachtwoord gelukkig geen 1111 en is die beveiliging wel goed. Maar ik wil niet dat er altijd een monteur bij mijn klimaatcomputer kan.

Gelukkig kunnen we hier ook zelf het wachtwoord aanpassen. Bij een storing gaat hij naar het bekende wachtwoord, zodat we op afstand geholpen kunnen worden. Na de storing gaat hij weer op ons privéwachtwoord. Ik moet er niet aan denken dat iemand onverwachts mijn klimaat aanpast, dan wel op afstand het alarm uitzet.

Ik wil graag blijven genieten van de rustige zomerperiode en zit er niet op te wachten om gehackt te worden. Ik hoop dat jij er ook zo over denkt. Meer info over de MKB Cyber Campus en de IT scan kun je vinden op ltonoord.nl.

Ruth van der Haar
Varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer