%27Gezocht%3A+varkenshouders+die%2E%2E%2E%27
Blog
© Koos Groenewold

'Gezocht: varkenshouders die...'

Soms kom je van die oproepen tegen: Gezocht: varkenshouders die… Dat er verschillende projecten in de varkenshouderij zijn, juich ik op zich van harte toe. Om vooruit te komen, moet je onderzoek doen. Maar dat er herhaaldelijk dezelfde oproepen verschijnen waarvoor weinig tot geen varkenshouders te porren zijn, kan ik wel begrijpen.

De meeste collega's hebben zelf hun handen al meer dan vol en een aantal is dringend op zoek naar personeel. Onlangs sprak ik iemand die zelfs minder zeugen is gaan houden om zo het werk goed rond te kunnen zetten. Goed personeel vinden lukte hem niet. Zeker in zulke gevallen heb je gewoon niet eens tijd om mee te werken aan een project, zelfs al zou je dat willen. Maar de schoen wringt hem wat mij betreft op een ander vlak.

Ook ik werd onlangs benaderd of ik mee wil werken aan een project. Na de vraag wat het project inhield, wat van mij werd verwacht, kreeg ik de standaardantwoorden. Het is een leerzaam project. Ja, inderdaad moet je wel extra gegevens bijhouden die wij gaan analyseren en dan geven we je goede adviezen. Oftewel: wil je gratis voor ons werken, dan kunnen wij onze uren netjes declareren. Als boer heb je gratis advies, dat is toch voldoende?

Nee, beste mensen in de periferie. Het wordt echt tijd dat sommige zaken anders worden geregeld. Mijn tijd is ook niet gratis. Leuk dat ik gratis advies krijg, maar ik lever al gratis data die ik in eigen tijd moet vergaren. Of ik moet dus meer uren werken of ik moet iemand inhuren die mijn werk doet.

Ik dacht dat mensen die werken in de periferie wel wisten dat alleen de zon voor niets opgaat. Blijkbaar vertel ik hun vandaag iets nieuws. Collega's, goed dat jullie geen gehoor geven aan zo'n oproep. Dan moet er maar een project op niets uitlopen. Bij ons gaat ook niet alles vanzelf goed en moeten we af en toe ook leergeld betalen.

Dus beste projectleiders, als je varkenshouders zoekt, begin dan met: gezocht: varkenshouders die tegen een vergoeding...

Ik verwacht zeker dat het scheelt in het aantal herhaaloproepen.

Ruth van der Haar
Varkenshouder in Collendoorn

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer