%27Wat+een+rommel+zeg%27
Blog
© Koos Groenewold

'Wat een rommel zeg'

Wij voeren vanaf dag 1 melk bij aan de pasgeboren biggen. Dit begint met minimale dosering. Afhankelijk van hoeveel een toom drinkt, voeren we de bijvoeding per hok op naar maximaal 2 liter melk per dag. Zoveel melk voeren we dus ook weer niet bij. Slechts één keer per kwartaal bestel ik een pallet zakgoed.

Uit gewoonte bestellen we altijd bij dezelfde voerleverancier, totdat ik een zakje biggenmelkpoeder won. Zo eigenwijs als ik ben, ga ik dat dus niet dom aan de biggen voeren, maar maak ik daar een 'veldproefje' van. De ene helft van de kraamafdeling krijgt de 'eigen' biggenmelk en de andere helft krijgt de 'gewonnen' kunstmelk. Dit is zo bij drie kraamafdelingen uitgevoerd.

De biggen zagen er op het oog even gezond uit. Ook de opname was vergelijkbaar. Omdat de melkopname tussen tomen sterk schommelt, vraag ik mij wel af of je er überhaupt iets mee kunt. Volgens mij kun je alleen met veel data statische verschillen vinden. Dat duurt hier veel te lang.

Dus heb ik ook maar eens de prijs opgevraagd van een palletje zakgoed met dat 'nieuwe' melkpoeder. Daar zat aardig wat prijsverschil in. Die nieuwe voerleverancier had geluk en mocht wat mij betreft een pallet afleveren.

Maar dan piept er een binnenkomend appje met de tekst: 'De meeste mensen bestellen de goedkope melk en jij hebt de dure melk besteld.' Ik appte terug: 'Oh... maar jullie dure melk is goedkoper dan van je concullega, dus doe mij maar de dure melk.' Ik wil tenslotte een goede kwaliteit biggen hebben.

Opnieuw komt er een appje binnen: 'Ik doe je er wel een zak goedkope melk bij, dan kun je die proberen.' Nou ja, vooruit, dacht ik. Veel zin om weer wat te proberen had ik niet, maar waarom meer betalen dan nodig is? Dom opvoeren van die melkvariant doe ik in ieder geval niet.

Na een aantal worpweken had ik de moed verzameld om opnieuw met twee melkemmers de kraamstal in te sjouwen. De biggen links van het voerpad kregen de dure melkvariant en die aan de rechterkant de goedkope melkvariant. Ja, ik weet hoeveel conclusies je uit zo'n voedingsproefje mag trekken. Maar wat denk je als onze veearts bij zijn ronde over het bedrijf vraagt waarom de biggen aan de linkerkant voller zijn en een betere conditie hebben dan aan die in de rechter kraamhokken? Zelf moet ik helaas ook constateren dat er vlak voor spenen meer kleinere en behandelde biggen aan de rechterkant zijn. Dan trek ik toch wel mijn conclusie: wat een rommel was die goedkope melk. Dit kost me veel meer dan het prijsverschil tussen de melkproducten.

Na het bestuderen van het etiket snap ik het eigenlijk wel. Pasgeboren baby's geef je tenslotte ook geen granenmelk. Die kleine mensjes horen alleen echte melk te drinken te krijgen. Hetzelfde geldt voor onze pasgeboren biggen. De gezondheid van de darmflora is niet direct zichtbaar, maar is toch veel belangrijker dan we denken.

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer