%27Is+het+g%28r%29as+bij+de+buren+groener%3F%27
Blog
© Koos Groenewold

'Is het g(r)as bij de buren groener?'

Een aantal jaren werken we naar tevredenheid met een Duitse voerleverancier. Sinds vorig jaar bankieren we ook bij een Duitse bank. Fijn is het om je weer mens te voelen en dat ondernemerschap ook telt in plaats van de vele afvinklijstjes. Je kijkt nog eens wat vaker over de grens, omdat het belangrijk is om te weten wat er in Duitsland speelt en wat de verschillen zijn met Nederland.

Zo woonde ik onlangs een bijeenkomst bij met twee Duitse deskundigen. Wat waren hun presentaties ontzettend herkenbaar. Zo benadrukten ze hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn. Vertel wat je doet. Mooi dat we in Nederland daar diverse initiatieven voor hebben, zoals Boert Bewust, Team Agro NL en niet te vergeten onze eigen The Pig Story.

Natuurlijk gingen ze ook in op de grote opgaven voor de Duitse boeren. Ook in Duitsland zijn er veel opgaven in de landbouw, stapelen regels zich op en loopt het veranderingstraject vast waardoor het bedachte tempo niet wordt gehaald. Hoe kun je groen doen als je rood staat?

De opgaven voor Duitse zeugenbedrijven zijn groter dan hier, waardoor er ontzettend veel zeugenhouders stoppen. Wat we allang weten, is dat die zeugen gewoon in een ander land erbij komen en met lagere welzijnseisen worden gehouden. Welkom in één Europa.

Wel zijn Duitsers verder met de ontwikkeling op het gebied van groen gas. Zo wordt er gewerkt aan het op gas gaan rijden van vrachtwagens afkomstig van biogascentrales. Duitsland heeft veel biogasinstallaties en een grote transportsector die veel diesel opslurpt. Alles elektrisch maken, gaat niet lukken. Duitsland kampt ook al jarenlang met netcongestie.

Sterker nog: de Duitse automobielindustrie zou juist goede verstuivers hebben ontwikkeld waardoor de benutte brandstof schoner uit de motor komt dan dat die erin is gegaan. Wed dus niet op één paard. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Een mooi idee om ook in Nederland (varkens)mest om te zetten in groene brandstof voor de transportsector. De landbouw heeft voor veel problemen de oplossing, maar moet wel de tijd krijgen om dit uit te werken in plaats van uit te worden gefaseerd. Of het gras of gas bij de buren altijd groener is, daar ben nog niet uit.

Ruth van der Haar
Varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer