Carri%C3%A8reswitch%3A+zeugen+eruit+en+het+communicatiepad+op
Nieuws
© Koos Groenewold

Carrièreswitch: zeugen eruit en het communicatiepad op

Week in week uit en jaar na jaar lange dagen maken in de zeugenstallen en de continue druk om top te moeten presteren, is niet volhoudbaar. Zeker niet als je ook nog een gezin met vier kinderen hebt en een iets meer sociaal leven wilt. Hanneke van den Corput-Maas ging het communicatiepad op en haar man Dion verzorgt biggen op voergeld. 'We ervaren nu vrijheid.'

Tussen het Brabantse Vught en Helvoirt vlak bij de rijksweg N65 ligt het voormalige vermeerderingsbedrijf van Dion en Hanneke van den Corput. Twee stallen zullen worden benut voor het houden van 6.500 biggen op voergeld.

Hanneke van den Corput: 'Deze locatie blijft zo behouden voor de varkenshouderij. De stal voor drachtige zeugen in groepen met voerstations krijgt een andere bestemming. Caravans stallen levert minder per vierkante meter op en het kost meer arbeid dan het hele gebouw verhuren.'

Hoe zag uw leven als varkenshouder eruit?

'In 2009 ging ik in een vof met mijn ouders. Twee jaar later namen we het bedrijf met achthonderd zeugen over en brachten we de stallen bij de tijd. Twaalf jaar bikkelden we als zelfstandig varkenshouders en hoorden we uiteindelijk bij de kwart best technisch presterende zeugenbedrijven van Nederland. Onze ambitie was om ons netjes volgens de regels te ontwikkelen tot een gesloten varkensbedrijf.'

Varkens houden is topsport, ook voor de mensen die in de varkenssector werken

Hanneke van den Corput-Maas

'Helaas hebben we te weinig goede varkensjaren gehad, blijven zich nieuwe regels aandienen en was de continue druk om top te presteren enorm. In 2023 hebben we de zeugenhouderij afgebouwd en ben ik als zzp'er de arbeidsmarkt opgegaan.'

Heeft u de stekker er iets te vroeg uit getrokken?

'Het was een enorme opluchting toen we eind 2022 zelf konden beslissen om te stoppen met de zeugenhouderij. We zijn op een leeftijd om nog een carrièreswitch te kunnen maken en een normaal gezinsleven te hebben. Het was een weloverwogen ondernemerskeuze. Daarvan hebben we absoluut geen spijt, ook al zijn daarna gouden tijden aangebroken voor zeugenhouders. Ik gun hun het allerbeste en hoop dat het hen nog lang goed zal gaan.'

Wat hebt u ervoor teruggekregen?

'Een last is van onze schouders gevallen. Met varkens op voergeld zijn we niet meer afhankelijk van de grillen van de varkensmarkt. Zo'n constructie geeft zekerheid, we leveren gekwalificeerde arbeid en onze stallen en vergunning worden benut. Er staat een bedrijf met een goed verdienmodel. Dat is in de toekomst mogelijk over te dragen op onze kinderen. We ervaren het zelf alsof we onze vrijheid hebben teruggevonden.'

Wist u zelf al wat u wilde?

'Communicatie zit in mijn genen en bij voorkeur in de varkenshouderij. Als varkenshouder wilde ik de buitenwereld ook al graag laten zien en horen hoe belangrijk varkens en ons beroep zijn. Zo stelden we ons bedrijf open tijdens het regionale initiatief Loeren bij de Boeren.'

'Met deze dingen in mijn achterhoofd en gebruikmakend van mijn netwerk en ervaring als bestuurslid van de Nederlandse tak van netwerkorganisatie European Pig Producers ben ik op de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) afgestapt. Het balletje is meteen gaan rollen.'

Wat kwam er allemaal op uw pad?

'Bij de POV kon ik met mijn praktijkervaring aan de slag als ondersteuning van het secretariaat. Van huis uit kan ik bijvoorbeeld bellijsten afwerken. Daarnaast was er bij de Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) behoefte aan een communicatiemedewerker.'

Wist u waar Coviva voor staat?

'Eerlijk gezegd was mij dat als varkenshouder niet goed bekend. We maakten lange dagen in de varkensstallen, hebben een jong gezin met vier kinderen en hadden amper tijd voor een sociaal leven, laat staan ruimte om bijvoorbeeld vakbladen bij te houden. Van nieuwsbrieven snelden we door de koppen en soms klikten we door om verder te lezen.'

'De site vitalevarkenshouderij.nl bezochten we om bijvoorbeeld de welzijnscheck voor ons zeugenbedrijf in te vullen en daar bleef het bij. Tijd ontbrak om me in de activiteiten van de samenwerkende ketenpartijen te verdiepen. Ik denk dat zoiets bij veel varkenshouders speelt, omdat ze hun handen vol hebben aan het runnen van hun bedrijf.'

Hanneke van den Corput-Maas
Hanneke van den Corput-Maas (37) studeerde aan HAS green academy in Den Bosch, werd hygiënist bij PorQ en stapte in 2009 in een vof met haar ouders in het bedrijf met achthonderd zeugen. In 2011 nam ze dat samen met haar man Dion over. Ze was bijna tien jaar bestuurslid bij European Pig Producers Dutch Branch en zat drie jaar in de ledenraad van Topigs Norsvin. Eind 2022 besloten ze te stoppen met zelfstandig varkens houden. Nu is ze actief als zzp'er voor onder meer de POV en Coviva.


Hoe is dat nu?

'Voordat ik bij de Coviva op gesprek ging bij programmadirecteur Alfred van Lenthe, heb ik mij natuurlijk goed voorbereid. Toen kwam pas meer het besef: achter de schermen blijkt er ontzettend veel werk te worden verricht door ketenpartijen om toekomstperspectief voor de varkenshouderij te behouden en de sector op een praktisch verantwoorde wijze daarheen te begeleiden.'

'Dat gebeurt via vijf ambitiepaden met talloze thema's en verschillende stuurgroepen die daar tijd en energie in steken. Als varkenshouder verloor ik de indruk dat ketenpartners zich om ons bekommerden.'

Is er iets wat u eruit wilt lichten?

'De krulstaart. De verwachting om in 2030 allemaal varkens met lange staarten te moeten houden, benauwde ons. Nu ik er vanuit een andere positie naar kijk, zie ik het belang van koplopers. Ondernemers die de noodzaak inzien van het stoppen van couperen en zich nu al openstellen en inspelen op veranderingen. Met de lancering van de campagne 'Maart de maand van de staart' is een aantal van die baanbrekende mensen in het zonnetje gezet.'

Hebt u nog een eyeopener?

'Het Leerplein van stichting Kennis Platform Varkenshouderij. Er is veel kennis en informatie versnipperd aanwezig. Dat wil de stichting bijeenbrengen op een centrale plek. Het bundelen en centraal aanbieden helpt bij het ontwikkelen van kennis en kunde van iedereen die in de varkenshouderij werkt. Dat is en blijft hard nodig.'

'Het Leerplein met praktische content vullen is een doorlopend proces. Als relatiebeheerder ondersteun ik bij het inbedden van leerpleinkpv.nl in de varkenssector.'

Heeft het Leerplein toegevoegde waarde?

'Kennis centraal bijeenbrengen heeft voor varkenshouders zeker voordelen. Het kost minder tijd en moeite om de kennis te vinden die je zoekt. Zo heb ik in het verleden bijvoorbeeld de e-learning zeugenhouderij gedaan om mijn kennis aan te scherpen. Dit soort onlinecursussen zijn er ook voor biggen, opfokgelten en vleesvarkens. Die zijn mooi bijeengebracht, naast nog wat andere kennisbronnen.'

Drie verschillende werkterreinen?

'Vier zelfs. En het mooie is dat ik alles vanuit huis kan doen. De zzp-klussen vergen gemiddeld 25 uur per week. Daarnaast doe ik de administratie voor het bedrijf van mijn broer. Wijkeuren.nl voert Scope-keuringen uit op de elektrische installaties en bekabelingen op boerenbedrijven. Ons gezin en de huisverkoop van vlees doe ik er fluitend bij. Ik voel mij als een vis in het water met het al die verschillende bezigheden.'

Wat is een moeilijk punt gebleken?

'Dat ik mijn voedingspatroon en gedrag heb moeten aanpassen. Voorheen was ik zeven dagen in de week fysiek volop in de weer en kon ik eten en drinken wat ik wilde zonder een grammetje aan te komen. Varkens houden is topsport, ook voor de mensen die in deze dynamische en ondernemende sector werken. Nu ik voornamelijk zittend werk verricht, moet ik opletten wat en hoeveel ik eet en ben ik intensiever gaan sporten.'

Voelt u zich nog varkenshouder?

'Ergens zeker nog wel, maar wel met een andere drive. Ik begeef mij graag onder varkenshouders en zet me nu in voor hun toekomst in de sector.'

Vleesverkoop gaat door
In de opfokstal van De Kruishoeve in Vught liggen 3.500 biggen op voergeld. Als de kraamstal is omgebouwd, komen er nog 3.000 biggen bij. De drachtstal zal worden verhuurd en de huisverkoop van vers ingevroren vlees zetten Hanneke en Dion van den Corput door. Vier tot zes biggen per maand kopen ze over om slachtrijp te maken. Twee tot drie keer per jaar laten ze een eigen rund slachten en kippenvlees betrekken ze via een poelier. Puurvleeskopen.nl toont het assortiment en hun werkwijze.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer