Convenant+Diergezondheidsfonds+vernieuwd
Nieuws
© Varkens Archief

Convenant Diergezondheidsfonds vernieuwd

De kosten voor de bestrijding van ziekten bij wilde dieren waar een dierlijke sector belang bij heeft, worden voortaan deels betaald door deze sector. Dat is een van de wijzigingen in het nieuwe convenant van het Diergezondheidsfonds.

In het convenant worden elke vijf jaar afspraken gemaakt over de kostenverdeling. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de dierlijke sectoren hebben nu het convenant voor de periode van 2025 tot en met 2029 vastgesteld. De overheid betaalde tot nu toe de bestrijding van ziekten in wilde dieren volledig. In het nieuwe convenant gaat de diersector die er belang bij heeft, een derde deel van de bestrijdingskosten betalen.

De kostenverdeling voor monitoring en crisisparaatheid blijft voor een groot deel hetzelfde. Wel zal een iets hogere bijdrage in de kosten van de sectoren worden gevraagd voor de High Containment Unit van Wageningen University & Research. Hier vindt onder andere het onderzoek naar besmettelijke dierziekten plaats.

Afrikaanse varkenspest

Volgens de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) is ook afgesproken om de preventie en crisisparaatheid voor vooral Afrikaanse varkenspest (APV) verder uit te bouwen. Dit door meer in te zetten op een vervolg op de Taskforce AVP. Hier ligt nadrukkelijk een taak voor provincies en terreinbeherende organisaties, stelt de POV.

De kosten bij verdenkingen en uitbraken van besmettelijke dierziekten, zoals vogelgriep bij pluimvee en in sommige gevallen ook salmonella en mycoplasma, worden uit het Diergezondheidsfonds betaald. De kosten worden volledig door de sector opgebracht, als het om uitbraken bij commerciële bedrijven gaat.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer