Bijna+8+miljoen+euro+ophalen+voor+DGF
Nieuws
© Varkens.nl

Bijna 8 miljoen euro ophalen voor DGF

RVO is van plan deze week voor bijna 8 miljoen euro aan facturen voor het Diergezondheidsfonds (DGF) te versturen naar varkenshouders. De sector moet dat bedrag, gebaseerd op het aantal varkens dat in 2019 van de bedrijven is afgevoerd, samen bijeenbrengen. Bij elke factuur zit een overzicht van de afvoermeldingen zoals geregistreerd in het I&R/VVL systeem.

De 7.963.000 miljoen euro zijn bestemd voor de dekking van de vaste kosten van het DGF en het opbouwen van de noodzakelijke reserves voor het gezondheidsfonds. Dit is noodzakelijk om bij een uitbraak van Klassieke varkenspest, Afrikaanse varkenspest, mond- en klauwzeer of de Ziekte van Aujeszky snel tot uitbetaling van de vergoeding aan getroffen varkenshouders over te kunnen gaan.

De POV staat achter de afspraken die zijn vastgelegd in het Diergezondheidsfonds. De POV is partij in het convenant en praat dus mee over de hoogte van de heffingen en bewaakt de uitgaven vanuit het fonds. De varkenshouders betalen via de jaarlijkse heffing een soort van verzekeringspremie. De POV wil deze “premie” zo laag mogelijk houden. Het nog verder verbeteren van de ‘biosecurity’ en het verhogen van het preventieniveau om de risico’s voor insleep van dierziekten te verlagen, zijn de beste ‘verzekering’ daartoe. POV hoopt dat de DGF-bijdrage van de varkenshouders daardoor omlaag zou kunnen.

Ook heeft de POV met succes gepleit om de kostenverdeling over de verschillende diercategorieën en bedrijfsvormen evenwichtig te verdelen. Dat gebeurt nu op basis van een puntensysteem dat is gebaseerd op de toegevoegde waarde per schakel. Een vleesvarken van een gesloten varkensbedrijf dat wordt afgevoerd naar de slachterij (of wordt geëxporteerd) is goed voor 10 punten. Maar is een varken al een keer verplaatst (en geregistreerd in het I&R/VVL systeem) dan geldt een “gecorrigeerd” en lager tarief.
Meer informatie over DGF bij RVO.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer