3%2C3+miljoen+euro+begroot+voor+DGF+2021
Nieuws
© Varkens Archief

3,3 miljoen euro begroot voor DGF 2021

Tot 28 mei is het mogelijk te reageren op de wijziging Besluit diergezondheidsheffing. De vaststelling van de tarieven voor 2021 wordt via een internetconsultatie voorgelegd. De varkenssector zal via heffingen 3.323.086 euro op moeten brengen.

Dat betekent een fors lagere bijdrage vanuit de varkenshouderij om het diergezondheidsfonds (DGF) in 2021 te vullen. Voor het huidige jaar is 8.004.717 euro begroot. Die daling is volgens het Ministerie van LNV mogelijk omdat er in de voorgaande jaren voldoende reserves zijn opgebouwd om een mogelijke dierziekte uitbraak op te kunnen opvangen. Daarnaast is in de begroting voor 2021 rekening gehouden met het nieuwe contract voor het beschikbaar hebben van een vaccin tegen de Ziekte van Aujeszky. De kosten voor dat contract zijn bijna gehalveerd.

Begroting 2021

Voor preventie (bewakingsprogramma's en basismonitoring) is in 2021 een bedrag begroot van 1.513.100 euro. Voor de bestrijding van dierziekten is voor verdenkingsacties 95.300 euro begroot en voor voorzieningsactiviteiten 1.489.700 euro. Uitvoeringskosten worden voor volgend jaar geraamd op 175.000 euro en voor het in de benen houden van de stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) 50.000 euro. De crisisreserve, een optionele keuze, is begroot op nul euro evenals eventuele tekorten.

De varkenssector zal deze ruim 3,3 miljoen euro bijeen moeten halen via heffingen. Bij de afvoer van dieren van een varkensbedrijf zal een bepaald tarief per big, vleesvarken, gelt, zeug of beer moeten worden afgedragen voor het vullen van het DGF. Die begrootte bedragen en voorgestelde verdeling over de verschillende categorieën varkensbedrijven liggen voor in deze internetconsultatie.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer