Vijftien+familiebedrijven+jagen+Krullvarken+aan
Nieuws
© Varkens Archief

Vijftien familiebedrijven jagen Krullvarken aan

Voor de varkenshouders met Wroetvarkens, de ketenpartijen en de slagers was 2023 een extreem turbulent jaar. Dat heeft de varkensvleesketen spaanders gekost, maar vijftien familiebedrijven met Wroetstallen gaan samen door onder de merknaam Krullvarken. 'Als keten hebben we een enorm clubgevoel en samen krijgen we de boel weer op de rit', stelt Marcel Wijtten.

Wijtten houdt Krullvarkens op Texel. De varkenshouder en akkerbouwer was al in 2008 betrokken bij de oprichting van stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees om Krullvarkensvlees op de markt te brengen. Dat is vlees van varkens met een beter dierenwelzijn.

Het meest onderscheidend van het Krullconcept is de dik ingestrooide vloer (Canadese strooiselstal), zodat de varkens permanent kunnen wroeten. Ook krijgen de dieren 25 procent meer leefruimte, is het leefklimaat in zo'n strooiselvloerstal beter en wordt er strooiselmest geproduceerd. De Krullvarkens werden destijds in het Limburgse Kerkrade geslacht.

Weerstand

De slachtlocatie riep weerstand van Krulldeelnemers op waarna de Wroetvarkensketen is ontstaan. De varkens werden geslacht bij Gosschalk in het Gelderse Epe. Medio 2021 ontstond gedoe naar aanleiding van undercoverbeelden in die slachterij en de klap op de vuurpijl werd het faillissement van die slachterij in maart 2023. Met het verdwijnen van Gosschalk is het afzetten van vlees van varkens uit Wroetstallen onder die merknaam en met het beeldmerk ook opgehouden.

'Het zag er niet naar uit dat we die herkenbare zaken over konden nemen. Omdat we als club verder wilden met ons professionele varkensvleesconcept, zijn we bij Krull uitgekomen', licht Wijtten toe. 'Medio augustus hebben Wroetvarkenshouders de samenwerking opgezegd en medio september zijn vijftien familiebedrijven gestart met het Krullvarkensconcept. Dit benadrukt de diervriendelijke manier van varkens houden met als ultieme doel het behouden van de krulstaart.'

Op de rit

De Krullvarkens worden bij Westfort in het Utrechtse IJsselstein geslacht. Vier grossiers versnijden de karkassen en verdelen het vlees van de Krullvarkens over de aangesloten slagers. 'Door de vele veranderingen zijn verschillende slagers die ons kwaliteitsvlees verkopen afgehaakt', erkent Wijtten. 'Maar we krijgen de zaken samen op de rit. Het vertrouwen in het Krullvarkenconcept groeit. Dat bouwen we in alle rust verder uit.'

De eerste nieuwsbrief van Krullvarken vermeldt dat een enthousiaste groep Krullboeren zich samen met slagerij Saasveld en slachterij Westfort heeft aangemeld voor deelname aan het subsidieproject voor samenwerkingsverbanden die willen stoppen met het couperen van varkensstaarten.

Ook zijn alle Krullslagers voor de feestdagen voorzien van promotiematerialen, is de website krullvarken.nl online evenals Krullvarken op Facebook en Instagram. Met de slogan 'Kies Keurig, Kies Krull. Kwaliteitsvlees uit de Wroetstal' richt het concept zich op consumenten die bewust kiezen voor vlees van varkens die in groepen van 20 tot 32 dieren in een Wroetstal hebben geleefd. Meer bewegingsvrijheid en meer natuurlijk gedrag zijn terug te zien in de vleeskwaliteit. Het Krullvarkensvlees is fijner van structuur, bevat intramusculair vet en verliest minder vocht.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer