Veel+belangstelling+voor+open+dag+Wroetstal+familie+Holtkuile
Nieuws
© John Lamers

Veel belangstelling voor open dag Wroetstal familie Holtkuile

De nieuwe Wroetstal van de familie Holtkuile in het Overijsselse Wijhe heeft vrijdag veel belangstelling van vakgenoten getrokken en zaterdag van burgers. Volgens voorzitter Jan Broenink van stichting de Wroetstal krijgt het concept steeds meer aandacht vanuit zowel de aanbod- als de afzetkans. 'Varkenshouders en slagers staan in de startblokken om mee te doen.'

De familie Holtkuile heeft een gemengd bedrijf met melkvee en vleesvarkens. Zoon Thijs verzorgt de varkens. Hij heeft bewust gekozen voor het Wroetvarkensconcept. 'In de andere stallen hebben we al Beter Leven-varkens. Toen onze handelaar ons attent maakte op het Wroetvarkensconcept, werden we enthousiast. We wilden nog meer doen voor het welzijn van de varkens en dat doe je met het Wroetvarkensconcept.'

De nieuwe stal voor 1.100 Wroetvarkens is al in gebruik. In vier van de vijf afdelingen liggen al varkens. De vijfde afdeling was nog open en te bezichtigen tijdens de open dag. Daarbij viel het systeem voor de automatische dosering van het zaagsel op. 'Ik heb nog een baan naast het verzorgen van de varkens. Daarom hebben we gekozen voor dit systeem', licht Holtkuile toe.

Zaagsel automatisch doseren

'Ik hoef alleen de grote voorraadbak maar te vullen en het systeem doseert automatisch het zaagsel. Ik kan per afdeling regelen hoe vaak dat gebeurt. Daarnaast hoeven de deuren niet open om het zaagsel te strooien, zoals dat wel moet als je met een trekker of shovel werkt. Dat vind ik ook een voordeel.'

Aan het klimaat voor de varkens is bij Holtkuile extra aandacht besteed. Het zaagselbed is lekker warm. Dat kan in de zomer weleens te warm zijn. Daarom zit er een nevelinstallatie in de stal om tijdens warme dagen voor verkoeling te zorgen.

Luchtwasser

De stal is voorzien van een luchtwasser, ook al lijkt dat volgens Holtkuile niet direct nodig. 'De mest verdwijnt dagelijks meerdere keren uit de stal, dus veel uitstoot zullen we niet hebben.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  85 %
Meer weer