%27Puzzelstukjes+passend+laten%27
Blog
© Varkens

'Puzzelstukjes passend laten'

Terugblikken en vooruitkijken. Tegen het eind van het jaar heeft menigeen een moment van bezinning. Terugkijkend kunnen we over het algemeen spreken van een vet varkensjaar. Hoge vleesprijzen in combinatie met gedaalde voerkosten hebben het rendement verbeterd.

Om de conditie na enkele magere varkensjaren te herstellen, was spekaanzet ook nodig. Een zekere vetlaag is bovendien nodig om uitdagingen in de toekomst aan te kunnen gaan. De investeringen in dierenwelzijn, milieu en klimaat zullen flink wat kruim kosten.

Maar in het afgelopen jaar hebben ook honderden varkenshouders hun knopen geteld. Na de stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij en de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) kwam nu de Landelijke beëindigingsregelingen veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus voorbij. Zit je op een ongunstige locatie voor wat betreft stikstofdepositie, dan ga je aardig in de richting van je pensioen. Staat er geen opvolger te popelen, dan is deelname aan zo'n uitkoopregeling het overwegen waard. Een kans voor ondernemers die beseffen dat op tijd stoppen ook een goed besluit kan zijn.

Voor varkenshouders die vol spirit de toekomst in willen, lijkt zo'n aanstaande exit van collega's lucht te geven. Er komen minder varkens en varkensbedrijven. De sector zal minder eiwitbronnen van ver weg nodig hebben, minder stikstofverbindingen uitstoten en minder mest produceren. Een vurige wens van ngo's en actiegroepen die de bevolking, overheid en politiek met voor de veehouderij giftige pijlen blijven bestoken. Of er rust aan dat front komt, valt te betwijfelen.

Een sector die geschoren wordt, moet spreekwoordelijk stil blijven zitten. Helaas hebben we dat al te lang moeten doen, omdat de ruimte voor ontwikkeling verder werd beperkt door wetten en regels. Nu de accu bij menig varkenshouder is opgeladen, moet die energie om te ondernemen eruit.

Energie pompen in innovatie, diergezondheid en dierenwelzijn door voor te sorteren op strengere criteria van Beter Leven. De klimaatbelasting van de varkensvleesproductie marginaliseren. Als de beer eenmaal los is, is er volgens mij geen houden meer aan. Ook met minder varkenshouders is veel voor elkaar te krijgen, tenminste als er geen essentieel puzzelstukje in de keten tussenuit vallen.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer