Met+data+gericht+prestaties+sturen+in+biggenopfok
Nieuws
© Varkens Archief

Met data gericht prestaties sturen in biggenopfok

Met onafhankelijke en actuele technisch-economische referentiecijfers van de biggenopfok gaat AgriSyst benchmarken. Data van meer dan drie miljoen afgeleverde biggen per jaar kunnen klanten, die gegevens aanleveren om benchmarking mogelijk te maken, benutten. De BenchmarkMonitor Biggenopfok is een belangrijk hulpmiddel om te bepalen waar het bedrijf staat en waar verbetering haalbaar is.

AgriSyst, toonaangevend op het gebied van smart farming in de varkenshouderij, ontvangt dagelijks actuele data van zijn klanten met zeugen, biggen en vleesvarkens wereldwijd. Deze gegevens worden samengevoegd tot meerdere referentielijnen, de benchmarks. Kansen ten opzichte van de top van de markt maakt AgriSyst visueel in de BenchmarkMonitors voor zeugen, vleesvarkens en nu dus ook voor de biggenopfok.

De cijfers van de bedrijven worden zorgvuldig gecontroleerd, voordat ze worden opgenomen in de benchmarks. Voor de biggenopfok bestaat de totale referentie nu uit ruim drie miljoen afgeleverde biggen per jaar. Ondernemers kunnen met betrouwbare actuele beter sturen in de biggenopfok.

Volgens Twan van Dijk van de directie van AgriSyst worden er nog te weinig data verzameld in de biggenopfok. 'Het is bij veel bedrijven een blinde vlek voor wat betreft managementinformatie, terwijl wij juist veel verschillen en dus kansen zien in de resultaten en de onderliggende cijfers.'

Spreiding biedt kansen

In de data uit de biggenopfok ziet AgriSyst een enorme spreiding in de onderliggende cijfers zoals voerprijzen, voerconversie en opleggewichten. 'Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne volgde een voerprijsexplosie en zagen we sterke verslechtering van de voerconversie. De voerkosten per big stegen daardoor nog harder', licht Van Dijk toe.

'Omdat sommige bedrijven toen investeerden in de voersamenstelling, werd de voerconversie lager en stegen de voerkosten minder sterk. Het is een feit dat je ziet door te sturen op juiste data', benadrukt de commercieel directeur van AgriSyst.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer