Deense+vleesvarkens+mogen+2+kilo+zwaarder+worden
Nieuws
© Danish Crown

Deense vleesvarkens mogen 2 kilo zwaarder worden

Danish Crown verhoogt in 2024 de bovengrens van het ideale gewichtstraject voor vleesvarkens met 2 kilo. De Deense vleesverwerker zet meer varkensvlees tegen hoge prijzen op de Europese markt af en daar passen zwaardere varkens bij. Het verbetert de productie-economie van de Deense varkensvleesketen.

Van de vleesvarkens die bij Danish Crown worden afgeleverd, ligt het basisgewicht vanaf 1 januari tussen de 73 kilo en 99,9 kilo geslacht gewicht. Voor dieren in dit gewichtstraject ontvangt de varkenshouder de basisnotering. Dieren die lichter zijn dan 73 kilo of meer dan 100 kilo wegen, krijgen te maken met gewichtskortingen.

De afzet van Danish Crown kenmerkt zich door de relatief hoge prijzen op de Europese markt. Een ongewoon groot deel van de versvleesproducten van de Deense vleesverwerker wordt in Europa verkocht. Bij deze veranderde afzetstrategie passen de iets zwaardere vleesvarkens volgens Danish Crown prima. Ook verwacht het Deense vleesbedrijf dat die afzetmarkt in de eerste maanden van het nieuwe jaar zo blijft.

Een bijkomend effect is dat de varkenshouders meer kilo's varkensvlees kunnen produceren. Dat levert hun een meerwaarde per varken op. Daar hebben de leden van de coöperatieve vleesverwerker ook om gevraagd. Daarbij komt dat de varkens die blijven liggen rond de kerstdagen en nieuwjaar, minder of niet gekort hoeven te worden op het overschrijden van de gewichtsgrens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer