Toezicht+NVWA+zorgt+voor+vertraging+bij+varkens+lossen
Nieuws
© Vion

Toezicht NVWA zorgt voor vertraging bij varkens lossen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er sinds afgelopen voorjaar extra alert op dat varkens uit verschillende groepen tijdens het lossen bij de slachterij niet worden gemengd. Dat zorgt voor vertraging. Het losproces kost meer tijd en er zijn extra mensen nodig bij de losbordessen in de stal.

Volgens Europese slachtwetgeving mogen dieren niet in vermijdbaar contact komen met andere dieren die hun welzijn kunnen schaden. De Nederlandse wet gaat daar nog iets verder in en verbiedt het om nog varkens toe te voegen aan groepen die na de kraamtijd zijn samengesteld. In april erkende de NVWA dat beide wetten in Nederland worden overtreden en meldde daarop met ingang van 1 augustus 2024 te gaan handhaven.

Voor Wakker Dier was dat aanleiding om een handhavingsverzoek in te dienen. De organisatie vindt dat het mengen van groepen dieren indruist tegen dierenwelzijnsregels. Sindsdien ziet de NVWA er bij slachterijen op toe dat varkens uit verschillende groepen tijdens het lossen niet worden gemengd.

Nog geen sancties

'Slachthuizen hebben tot 1 augustus 2024 de tijd om hun processen, werkwijzen en/of inrichting aan te passen en zo nodig afspraken te maken met de veetransporteurs en de leveranciers van de varkens. Maar wij sporen slachthuizen nu aan om het eerder te regelen', schrijft de NVWA. Volgens een woordvoerder legt de NVWA nog geen sancties op.


Volgend jaar neemt de NVWA het mengen van dieren mee bij de reguliere audits en systeeminspecties. Na 15 augustus 2024 past de toezichthouder interventiebeleid toe. Tot die datum hebben slachterijen de tijd om aanpassingen te doen in de looplijnen naar de opvangstal. Wakker Dier onderzoekt nu of ook bij varkensbedrijven, veetransporten en verzamelcentra naleving van de wet kan worden afgedwongen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer