NVWA+gaat+handhaven+op+mengen+van+varkens+in+slachthuizen
Nieuws
© Twan Wiermans

NVWA gaat handhaven op mengen van varkens in slachthuizen

Het mengen van varkens op slachterijen wordt vanaf augustus 2024 aangepakt door de NVWA. In de tussentijd kunnen slachthuizen hun stallen aanpassen. In het Convenant dierwaardige veehouderij wordt ook gekeken naar het mengen van varkens op de varkenshouderijen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat tot actie over naar aanleiding van een handhavingsverzoek van Wakker Dier. De actiegroepering vindt dat de overgangstermijn te lang duurt en dat eerder moet worden opgetreden. Het mengen van varkens die elkaar niet kennen leidt volgens Wakker Dier tot rangordegevechten, met stress, pijn en verwondingen tot gevolg. 'Daarbij is dit illegaal', stelt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In de veehouderij leven varkens vaak in groepen van acht tot twaalf dieren. Binnen zo'n groep bestaat een stabiele sociale rangorde. Maar als zij in contact komen met onbekende varkens, ontstaat vaak een gevecht om de onderlinge hiërarchie te bepalen.

Het mengen vindt niet alleen plaats in slachthuizen maar is volgens de NVWA ook 'staande praktijk' op de boerderij en bij het veetransport. Zo worden varkens op de boerderij gesorteerd op gewicht en daarna komen ze met varkens in andere hokken in een vrachtwagen. Een volgende menging vindt plaats in het slachthuis.

Europese slachtwetgeving

Volgens Europese slachtwetgeving mogen dieren niet vermijdbaar in contact komen met andere dieren die hun welzijn kunnen schaden. De Nederlandse wet verbiedt het om nog varkens toe te voegen aan groepen die na de kraamtijd zijn samengesteld.

Wakker Dier maakt niet alleen bezwaar tegen de lange overgangstermijn voor de slachthuizen, maar gaat ook onderzoeken hoe bij de varkensbedrijven, veetransporten en verzamelcentra naleving van de wet kan worden afgedwongen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer